
Pacht en verpachten van grond en betalingsrechten

Voor het verzilveren van één betalingsrecht heb je één hectare grond nodig. Je kunt dus niet meer rechten verzilveren dan dat je grond hebt. Heb je rechten te veel (meer rechten dan grond), dan is het een overweging om deze door verhuur of verkoop aan een andere landbouwer over te dragen.
Het kan ook zijn dat je meer grond hebt en daarmee ruimte om extra rechten op die grond te laten verzilveren. Je kunt dan extra rechten huren of kopen, al dan niet tijdelijk. Het huren of verhuren van rechten is sinds de invoering van het nieuwe systeem in 2015 ook mogelijk zonder grond.
Wat is de waarde?
De prijs voor de koop of huur van de rechten wordt meestal gebaseerd op een factor van de uitbetaalde waarde, al dan niet inclusief de vergroeningspremie. Belangrijk is daarbij te kijken of de waarde van het recht in de komende jaren nog wijzigt en je van de juiste waarden uitgaat.
Vaak worden tegelijk met het verpachten van grond ook tijdelijk de rechten verhuurd. In het contract de afspraak opnemen dat de rechten meegaan is niet voldoende. Je moet deze overdracht van rechten ook apart melden bij RVO via een melding overdracht betalingsrechten. Het overdragen van rechten kan nog tot 15 mei 2017 om deze bij de huurder of koper uit te laten betalen.
Overdracht pas na melding RVO
De rechten zijn pas overgedragen als deze bij RVO zijn overgedragen. De melding kan alleen nog digitaal worden gedaan. Je meldt samen met de andere partij de overdracht via registratie en melding doorgeven > betalingsrechten overdragen op mijn.rvo.nl. De verkoper/verhuurder start en vult het digitale formulier in. Elk recht heeft een eigen nummer en ook een bepaalde waarde. De verkoper/verhuurder vinkt het juiste aantal verkochte/verhuurde rechten aan.
Een recht is eventueel ook te splitsen. Nadat het vinkje is geplaatst, wordt de melding ondertekend met een TAN-code. Is het e-mailadres van de koper/huurder ingevuld, dan krijgt deze een e-mail met het verzoek het formulier ook te ondertekenen. Pas nadat beide partijen hebben ondertekend, verwerkt en registreert RVO de overdracht.
Verplichte einddatum bij verhuur
Bij verhuur van rechten is het verplicht een einddatum in te vullen. De betalingsrechten gaan op/na die datum automatisch terug naar de verhuurder. In het verleden ging het overdragen van toeslagrechten anders. Toen moest bij het einde van de verpachting de retouroverdracht van de toeslagrechten bij RVO worden gemeld. Door het invullen van een einddatum – standaard ingevuld op de eerstvolgende 16 mei – is het melden van de retouroverdracht van de betalingsrechten niet meer nodig. Als de rechten met de grond worden mee verhuurd, is het handig om de einddatum van de rechten te koppelen aan de einddatum van het pachtcontract.
Wat adviseert Alfa?
Wel adviseren wij om bij grondtransacties, koop of verkoop van grond of het pachten of verpachten de onderlinge afspraken op papier te zetten. Denk hierbij aan zaken als:
- Gaan betalingsrechten over en hoeveel?
- Wanneer en hoe komen de rechten terug?
- Hoe en wanneer wordt de jaarlijkse uitbetaling van de rechten verrekend?
- Wat te doen met de betaling van de vergroeningspremie?
- Wat als er onverhoopt geen uitbetaling plaatsvindt?
Het belang is groot. Leg dit dus vast in de pachtovereenkomst of koopakte. Je Alfa-adviseur is je hierbij graag van dienst. Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Kees van Drimmelen