Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerTe veel hard melkvetzuur geeft harde, brokkelige kaas

Te veel hard melkvetzuur geeft harde, brokkelige kaas

Kaasopslag bij FrieslandCampina.
Kaasopslag bij FrieslandCampina.
Rauwe melk met een te hoog gehalte aan harde, verzadigde melkvetzuren leidt tot minder smeuiige kaas, die makkelijk scheurt en brokkelt. Daarom hebben de Nederlandse veevoerindustrie en de zuivelsector (NZO) deze week besloten dat er met ingang van vandaag geen gebruik meer mag worden gemaakt van gefractioneerde pensbestendige vetten, tot nader order.

Sinds het wegvallen van de melkquotering zijn melkveehouders meer pensbestendig vet gaan gebruiken om het vetgehalte in de melk op te krikken. Een hoger vetgehalte betekent immers een betere melkprijs. Zeker het afgelopen jaar loonde het gebruik van (gefractioneerde en andere) pensbestendige vetten de moeite, omdat er veel vraag was naar melkvet. De boternotering schurkte een paar weken terug zelfs tegen de 700 euro aan; een ongekend hoog niveau.

Wintermaanden

Maar hoe meer pensbestendig vet je voert, hoe hoger het gehalte aan harde, verzadigde melkvetzuren in de rauwe melk. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol bij de vetzuursamenstelling, zoals het ras van de koeien, het productieniveau, de melkfrequentie en de rantsoensamenstelling. In de wintermaanden, wanneer de koeien geen vers gras krijgen, is het melkvet van nature al harder.

Daarom is besloten om in elk geval in de huidige stalperiode – vanaf 1 november tot nader order – het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten aan banden te leggen. Gefractioneerde vetten kunnen namelijk wel tot 80 procent van het harde melkvetzuur C16 bevatten.

"Kortste klap"

"Deze maatregel is de kortste klap", licht Henk Flipsen toe. Hij is directeur van de Nevedi, de koepelorganisatie van veevoerproducenten. "We hebben besloten om voorlopig geen gefractioneerde pensbestendige vetten meer te gebruiken, of in elk geval geen pensbestendig vet met meer dan 60 procent palmitinezuur (C16, red.). Dit is de kortetermijnaanpak. Intussen gaan we via het tankmelkonderzoek dat Qlip doet, kijken wat deze maatregel voor effect dat heeft op de vetzuursamenstelling. Daaruit moet een aanpak voortvloeien voor de lange termijn."

Vrij

Alle zuivelbedrijven die verenigd zijn in de NZO zijn voorstander van deze maatregel. Maar het staat individuele zuivelbedrijven vrij om het gebruik van pensbestendige vetten toe te staan, omdat ze bijvoorbeeld geen kaas produceren. Zij kunnen dan besluiten dat hun leden/leveranciers gerust de desbetreffende pensbestendige vetten mogen blijven gebruiken.

Volgens Henk Flipsen van Nevedi komt een derde van alle pensbestendige vetten die in Nederland worden gebruikt, in de vorm van mengvoer op het erf. De overige twee derde voegen boeren zelf toe aan het rantsoen. Het wordt dan bijvoorbeeld bijgemengd in de voermengwagen.

Wit poeder

Pensbestendig vet ziet eruit als een wit poeder. Het wordt in zakken geleverd. Boeren die nog een aangebroken pallet hebben staan, mogen die zakken vanaf vandaag tot nader order niet meer gebruiken, volgens de Nevedi-NZO-afspraak. "Voordeel is dat het product circa twee jaar houdbaar is, als je het netjes bewaart", aldus Jan Speerstra. Hij is directeur van Speerstra Feed Ingrediënts, naar eigen zeggen marktleider in dit product. Overigens mogen boeren die nog mengvoer met pensbestendig vet in de silo hebben zitten, deze voorraad wel opgebruiken.

Hardheid melkvet

Palmetinezuur heeft een effect op de hardheid van het melkvet. Als het aandeel van dit vetzuur (C16) landelijk gezien niet boven de 32 procent van het totaal aan vetzuren uitkomt, zijn er geen problemen met de melkverwerking in de fabriek. Daarom wordt dat niveau aangehouden als maximaal landelijk gemiddelde.

Tegelijkertijd wordt ook de hardheid van het melkvet aan een maximum gebonden. De zogenoemde Solid Fat Content is de fractie vetzuren in melkvet die bij 20 graden Celsius hard is, (vast) en niet meer vloeibaar. Dit wordt gebruikt als maat voor de hardheid van melkvet. Deze SCF-waarde mag maximaal 21,5 procent bedragen. Als het hoger is, kan de zuivelindustrie de melk niet meer goed verwerken.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: FrieslandCampina

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top