Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topmaïs logo
  • Home
  • Nieuws
TopmaïsVoerZetmeelgehalte snijmaïskuilen daalt nu hard

Zetmeelgehalte snijmaïskuilen daalt nu hard

Op dit moment treden grote energieverliezen in de snijmaïskuilen op. Vooral in mei en juni is het zetmeelgehalte in de kuilen sterk gedaald, meldt het bedrijfslaboratorium Eurofins Agro.

In de kuilen van oogst 2016 die Eurofins Agro dit jaar is blijven volgen, daalde het zetmeelgehalte tot juni met gemiddeld 15 gram, met uitschieters tot 60 gram. In ongeveer een kwart van de maïskuilen daalt het zetmeelgehalte sterk.

In deze periode - waarin koeien veel last hebben van hittestress en de vers gras kwaliteit terugloopt - ligt een negatieve energiebalans op de loer, waarschuwt het lab. Een tegenvallende kwaliteit snijmais kan de melkkoeien dan net over de grens duwen.

Fermentatieproces

Zowel het zetmeelgehalte als de bestendigheid van de kuil dalen in de loop van de tijd. Dit wordt veroorzaakt doordat bacteriën tijdens het fermentatieproces de beschermlaag (proline) rondom de maïskorrels afbreken. Dit proces start direct na inkuilen: bacteriën beginnen met het omzetten van koolhydraten in zuren, de kuil verzuurt en stabiliseert.

Penskarakter Snijmais

Eurofins Agro heeft vorig jaar 'Penskarakter Snijmais' geïntroduceerd om de prestaties van snijmaïskuil in het rantsoen en de stabiliteit van de kuil in de tijd te voorspellen. "We gingen er in het verleden altijd vanuit dat snijmaiskuilen na drie tot vier weken volledig stabiel waren, maar dat blijkt niet zo te zijn. Signalen uit de praktijk wezen hier al op", vertelt Robin Wolf, productmanager bij Eurofins Agro.

In het afgelopen seizoen heeft het lab een reeks snijmaïskuilen gevolgd met Penskarakter Snijmaïs. Gebleken is dat er in de kuilen grote energieverliezen kunnen optreden. "We zien dat sommige kuilen doorgaan met het verliezen van energie, maar niet alle kuilen verliezen evenveel energie."

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is Topmaïs?
Topmaïs is een initiatief van Agrio in samenwerking met een aantal partners uit de sector, om kennis te delen met betrekking tot de maïsteelt. Maïs telen onder de huidige omstandigheden is een flinke uitdaging. Hoe zorg ik ervoor dat de opbrengst en kwaliteit minimaal op peil blijft of mogelijk nog hoger kan, bij de strenge bemestingsnormen? Hoe houd ik de bodemvruchtbaarheid op peil en voorkom ik structuurschade?
Topmaïs evenement
  • Maandagmiddag 12 september in Kamperveen (OV)
Topmaïspartners
Evers logo
Healthy Soil logo
MAS Seeds logo
Ten Hove logo
Zandvliet logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top