DOC verhoogt melkprijs mei en juni

De melkprijs is omgerekend naar een jaarleverantie van 800.000 kilo melk met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit.
Vet- eiwitprijzen verhoogd
De Hoogeveense kaascoöperatie heeft voor mei en juni de vet- en eiwitprijzen aangepast. De vetprijs gaat van € 2,926 naar € 3,017 in mei en stijgt naar € 3,109 in juni. De eiwitprijs stijgt van een niveau van € 5,851 naar € 6,034 in mei en is voor juni vastgesteld op € 6,217.
Bij de basismelkprijs is een gemiddelde duurzaamheidstoeslag van 0,90 euro maar geen weidetoeslag meegerekend. DOC-leden die weidegang toepassen en recht hebben op de maximale duurzaamheidstoeslag, beuren over mei een melkprijs van € 35,45 per 100 kilo en over juni € 36,49.
Premie voor weidevee
Sinds december 2016 krijgen leden-melkveehouders van DOC Kaas die hun weidekoeien laten slachten bij exportslachterij J. Gosschalk & Zn. een weidepremie per koe bovenop het reguliere kilogramprijsschema. Voorwaarde is dat de koeien voldoen aan de weidegangnormen - tenminste 120 dagen per jaar minimaal zes uur per dag in de wei of minimaal 120 dagen, 720 uur in de wei - en in Nederland zijn geboren en getogen.
DOC meldt dat er nu 249 leden-melkveehouders van deze regeling gebruik maken.
Weidevlees naar Thrill Grill-burgers
Slachterij Gosschalk heeft inmiddels een bijzondere afnemer gevonden voor het weidevlees, volgens de coöperatie: burgerketen Thrill Grill van sterrenkok Robert Kranenborg, bekend van tv-programma’s als Topchef en Masterchef. Hij gebruikt het weidevlees voor zijn burgers zijn vier Thrill Grill restaurants. Om het geheel te completeren gebruikt hij tevens Gouda Holland 48+ weidekaas van DOC, meldt DOC Kaas niet zonder trots.