'Gemeente, stop megastal Wichmond'

Het gaat om de plannen van internetmiljardair Kees Koolen, die er een zeer groot rundveebedrijf wil stichten.
Bestemmingsplan
De gemeenteraad van Bronckhorst besluit deze week over het bestemmingsplan landelijk gebied. In een opiniestuk in De Gelderlander roepen groepen burgers en twee melkveehouders de gemeente op om in dat bestemmingsplan te kiezen voor ruimtelijke ontwikkelingen 'waarvoor draagvlak bestaat'.
Middenin het kleinschalige Achterhoekse coulissenlandschap komt volgens de briefschrijvers nu een 'agro-industrieel complex met een grote verkeeersaantrekkende werking'.
"Wij willen graag dat de gemeente eindelijk duidelijk stelling neemt voor wat betreft het bestemmingsplan", zegt melkveehouder Erik Maalderink van de Polweg 4. Hij is één van de ondertekenaars van het ingezonden stuk in de Gelderlander, samen met de Vordense melkveehoudster Mariska Tiessink.
Onrust
Van meet af aan hebben de plannen van Koolen, mede-oprichter van vakantiesite Booking.com, gezorgd voor onrust in Wichmond en omgeving. Hij diende in eerste instantie een aanvraag in voor een bedrijf met ruim 1.400 koeien.
De latere aanvraag voor de Natuurbeschermingswetvergunning voor een bedrijf met meer dan 1.000 dieren wordt aangevochten door Natuurmonumenten en de Gelderse Milieufederatie. Die zaak ligt nu bij de Hoge Raad.
'Waar het kan'
"We hebben niks tegen grootschalig ondernemen op zich, maar doe dat dan in een gebied waar het kan”, zegt Maalderink als directe buurman. "Wij verwachten dat zo'n groot bedrijf, als die vergunning wordt toegekend, een grote druk legt op de omgeving. Binnen een straal van 1 à 2 kilometer zitten hier ongeveer tien jonge boeren van gemiddelde omvang. Als je hier een perceel hebt van 5 hectare, is het al groot. Als hij er straks tussenkomt met een bedrijf van meer dan 1.000 koeien, dan kunnen de huidige ondernemers niet of nauwelijks meer uitbreiden."
Grondprijs verdubbeld
De grondprijs in die Achterhoekse regio is vergeleken met 2012 al verdubbeld, weet de melkveehouder. De grondaankopen van Koolen zijn daar mede debet aan, denkt hij. "Hij heeft nu al zo'n 70 hectare opgekocht. Ook veel incourante percelen, die normaal minder opbrengen waardoor de gemiddelde grondprijs niet zo hard zou stijgen."
AgroBrasil
Koolen wil onder de naam Dutch Dairy Genetics in Wichmond embryo's winnen voor de onderneming AgroBrasil, waar hij bestuursvoorzitter van is. Samen met de Brabantse ondernemer Willy van Bakel (als CEO van AgroBrasil) wil hij in Brazilië 's werelds grootste geïntegreerde melkvee- en zuivelbedrijf oprichten.
Op zijn LinkedIn-pagina schrijft Koolen dat 1 'unit' 100.000 koeien zal omvatten, goed voor een dagproductie van 4 miljoen liter melk. De bouw van de eerste unit is naar verluidt onlangs van start gegaan.
1.445 stuks
Koolen diende medio 2015 bij de provincie Gelderland een aanvraag in voor een bedrijf van 1.445 stuks vee. Om zijn plannen te realiseren, kocht hij ammoniakrechten van een varkensbedrijf in Vorden en van een vleeksuikensbedrijf in Warnsveld. Op het bewuste adres aan de Polweg – volgens Maalderink hemelsbreed op nog geen 500 meter afstand van Koolens woonhuis in Vorden – lag al een bouwaanvraag voor een stal voor circa 100 koeien.
Storm van protest
Na een storm van protest van omwonenden wijzigde de ondernemer zijn vergunningsaanvraag naar een bedrijf van 650 koeien. Inmiddels heeft hij een vergunning in huis voor 70 stuks melkvee en 20 stieren op die locatie.
Die vergunning kreeg hij in februari dit jaar, na aanpassing van de aanvraag van de omgevingsvergunning naar een 'grondgebonden melkveebedrijf'. Om in het bestemmingsplan te passen, moest Koolen namelijk ook koeien gaan melken en voldoende grond hebben. In hoger beroep gaf de Raad van State na die aanpassing toestemming voor de bouw van een bedrijf voor 92 dieren.
De uitspraak was een fikse domper voor de Gelderse Milieufederatie en andere aanvechters. Zij vrezen dat de wijziging in een 'grondgebonden melkveebedrijf' niet meer is dan een truc om straks toch door te kunnen groeien naar een grootschalig embryoproductiebedrijf.