Friesland onderzoekt weidevogelpredatie steenmarter

Camerabeelden tonen aan dat steenmarters eieren uit de nesten van kieviten en grutto’s roven, maar er is nog weinig wetenschappelijke kennis over de daadwerkelijke omvang van de predatie door steenmarters, meldt de provincie.
Beschermde diersoort
De steenmarter, een roofdier ter grootte van een kat, is een beschermde diersoort. Als Friesland – volgens gedeputeerde Johannes Kramer 'weidevogelprovincie nummer één' – maatregelen wil nemen om de steenmarter te weren uit weidevogelgebieden, moet eerst terdege worden onderzocht hoe groot de schade aan de weidevogelstand daadwerkelijk is.
Friesland wil al het noodzakelijke doen om haar steltlopers te beschermen. Er is ook al een ontheffing afgegeven voor het gebruik van vangkooien voor zwarte kraaien en voor het gebruik van de lichtbak bij de jacht op vossen, aldus Kramer.
DNA-onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in vier weidevogelgebieden. Wetenschappers gaan kijken of ze via DNA-sporen op de resten van buitgemaakte vogels of eieren de boosdoener kunnen achterhalen. Daarnaast worden er camera's opgehangen. Zo hopen de onderzoekers zicht te krijgen op welke diersoorten in de nacht daadwerkelijk de eieren of weidevogels opeten en hoe vaak de steenmarter in beeld komt.
De eerste resultaten worden na de zomervakantie verwacht. Die worden dan vergeleken met andere onderzoeken naar steenmarterpredatie. De provincies Groningen en Overijssel doen daar namelijk ook onderzoek naar.
Nachtdier
De steenmarter is vooral 's nachts actief. Op de site van de Zoogdiervereniging staat een informatief filmpje over dit roofdiertje.