Gouden Grutto naar Marcel Strijtveen

Strijtveen boert in de Lierderbroeker polder, zuidoostelijk van Zwolle. Hij is al heel lang bezig met weidevogelbescherming. "Als ik in het voorjaar 's avonds de koeien ga ophalen, vliegen de grutto's krijsend om me heen: 'wat doe je bij m'n jongen!'", schetst hij.
Grond
De Overijsselaar is een van de negen boeren die 10 jaar geleden gezamenlijk 350.000 euro leenden om als Lierderbroek BV een stuk van 50 hectare natuurgrond over te nemen van het Rijk. De smalle strook grond zou anders overgaan in handen van Natuurmonumenten. De strook sluit aan op de ecologische verbindingszone. De negen boeren pachten allemaal een stuk van ruim vijf hectare van de BV. Ze doen aan weidevogelbeheer en gebruiken de grond verder om jongvee op te weiden en gras te winnen voor pinken en droge koeien.
Verdubbeld
De melkveehouder vindt het mooi dat dit initiatief ook omliggende bedrijven stimuleert om een steentje bij te dragen aan weidevogelbescherming. "In de hele polder is het aantal weidevogels de afgelopen zes jaar verdubbeld", geeft hij aan. "Grutto, tureluur, wulpen, graspiepers en kieviten zijn er nu veel meer dan voorheen."
Weide Weelde
Volgens Strijtveen wil 60 procent van de Nederlandse burgers graag meer natuurvriendelijke landbouw, en is 30 procent ook bereid om daarvoor te betalen. De consument zo ver zien te krijgen dat ze dat ook daadwerkelijk doen, is lastig, erkent hij.
Strijtveen is aangesloten bij Weide Weelde, een collectief van 12 melkveehouders in Noord-Nederland die allemaal bezig zijn met weidevogelbeheer. Van elk verkocht pak Weide Weelde-melk gaat 2 cent naar een weidevogelfonds, van waaruit bijvoorbeeld de aanleg van weidevogelvriendelijke oevers wordt gefinancierd. De veehouder beurt zelf een cent per liter extra. "Dat is niet genoeg, maar je moet ergens beginnen."