Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsStalMelkwinningEen op de zes Australiërs vermijdt zuivel

Een op de zes Australiërs vermijdt zuivel

Maar liefst een op de zes volwassen Australiërs schrapt bewust melk en andere zuivelproducten van het menu, de meesten zonder enige medische noodzaak. Dit brengt risico's met zich mee voor de volksgezondheid, in het bijzonder voor vrouwen, waarschuwen Australische onderzoekers.

Het onderzoek is gedaan door het Australische agrarische instituut CSIRO en de universiteit van Adelaide.

Uit de peiling blijkt dat 74 procent van de mensen die zuivel laten staan, dat doet om darmkrampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid te voorkomen. Een veel geringer percentage gaf aan de smaak van melk of andere zuivelproducten niet lekker te vinden, of zuivel van het menu te schrappen omdat ze denken dat ze er dik van worden.

Niet-medische bronnen

Het onderzoek bracht tevens aan het licht dat mensen op basis van een veelheid van niet-medische bronnen beslissen om (een deel van) de zuivelproducten te laten staan. Zij doen dat op basis van informatie afkomstig van internet, de media, vrienden of alternatieve genezers.

'Zorgelijke ontwikkeling'

Gedragswetenschapster Bella Yantcheva, verbonden aan CSIRO, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. ''De schaal waarop mensen die hun dieet beperken, zonder enige medische noodzaak, is zeer ernstig als je kijkt naar de gezondheidsrisico's die dit met zich meebrengt, vooral voor vrouwen.”

Volgens Yantcheva kan dat niet alleen leiden tot een disbalans of tekorten aan voedingsstoffen, maar lopen mensen tevens het risico dat onderliggende gezondheidsproblemen niet worden opgemerkt. Zuivel is vanwege het hoge calciumgehalte voor iedereen van belang, maar vooral voor vrouwen omdat het het risico op osteoporose verlaagt, stelt zij. Uit de studie blijkt echter dat zich onder de zuivelmijders juist veel vrouwen bevinden.

Tarwe-mijders

Het team deed eerder onderzoek naar mensen die brood en andere tarweproducten vermijden. Daaruit bleek dat het aantal Australiërs dat tarweproducten vermijdt, zeker tien keer hoger lag dan het aantal mensen met glutenallergie (coeliaki).

Het aantal mensen dat zuivel mijdt, ligt nog veel hoger. Sterker nog: ongeveer een derde van de mensen die zuivel vermijdt, vermijdt ook tarweproducten.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: FrieslandCampina

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top