Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieVS: melkconsumptie daalt, yoghurt stijgt

VS: melkconsumptie daalt, yoghurt stijgt

De zuivelconsumptie in Amerika is de laatste 40 jaar behoorlijk veranderd. Amerikanen zijn veel minder melk gaan drinken. Daartegenover staat dat de consumptie van yoghurt als een raket omhoog schiet.

De Amerikaanse agro-econoom David Widmar heeft een vergelijking gemaakt tussen de zuivelconsumptie per hoofd van de bevolking in 1975 en in 2014. Daaruit blijkt dat de melkconsumptie met 45 procent is gedaald van 112 kilo per hoofd van de bevolking in de jaren 70 naar 72 kilo in 2014.

Roomijs

Ook de inname van roomijs daalt: verorberde de gemiddelde Amerikaan in '75 nog ruim 8 kilo roomijs op jaarbasis, tegenwoordig is dit gedaald tot minder dan 6 kilo.

Sterke opmars yoghurt

Yoghurt maakt daarentegen een sterke opmars. In 1975 kwam dat nog nauwelijks voor in het Amerikaanse dieet: de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking was toen minder dan een kilo per jaar. Veertig jaar later is de hoeveelheid weggelepelde yoghurt bijna verzevenvoudigd tot 6,8 kilo per persoon per jaar.

Vooral sinds 1990 zit de yoghurtconsumptie sterk in de lift, volgens Widmar: jaarlijks neemt die met bijna een kwart kilo per persoon toe. Met de huidige markt van 317 miljoen consumenten tikt dat lekker door.

Kaas

Ook de kaasconsumptie is sterk toegenomen, al geldt dat vooral voor de categorie kaas die als 'niet-Amerikaanse kaas' te boek staat. Cottage cheese valt overigens buiten deze categorie, die consumptie daalt. En de consumptie van Amerikaanse kaas vertoont een vrij vlakke curve.

Maar de consumptie van 'buitenlandse' kaas nam toe van pakweg 2,7 kilo per persoon in de jaren 70 tot ruim 9 kilo in 2014. Widmar signaleert overigens een dip in de kaasconsumptie ten tijde van de economische recessie, in 2008 en 2009. Hij concludeert hierop half serieus dat de kaasconsumptie daarmee is te beschouwen als een economische barometer. 

Echte boter in de lift

Opmerkelijk is ook de recente stijging van de roomboterconsumptie. De vorige decennia schommelde die ruwweg tussen de 1,8 en 2,2 kilo per persoon per jaar, maar sinds 2008 is hier een significante stijging te zien. In 2014 bereikte de Amerikaanse roomboterconsumptie een 'all time high' van 2,5 kilo per persoon per jaar. Fastfoodgigant McDonalds haakt in op die trend en is vanaf september vorig jaar de vloeibare margarine in haar receptuur gaan vervangen door echte boter.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top