Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoer'Voeg extra bacteriën toe aan voorjaarskuilgras'

'Voeg extra bacteriën toe aan voorjaarskuilgras'

Bij het inkuilen is er dit voorjaar meer risico op verontreinigingen door mest- en gronddeeltjes. Bovendien zitten er als gevolg van de kou weinig melkzuurvormende bacteriën op het gewas. Toeleveringsbedrijf Van Iperen adviseert veehouders daarom extra melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën toe te voegen aan de kuil.

Het was lang koud dit voorjaar. Veel gras, wat al vrij lang de winter in was gegaan, kon pas laat worden bemest. Daardoor is er kans dat de drijfmest mee naar boven is gegroeid, zegt sectormanager veehouderij Wim Jaspers van Van Iperen.

Bovendien heeft het volgens Jaspers de laatste tijd op veel plekken hard geregend waardoor het gras is platgeslagen. Boeren willen dat kort bij de grond afmaaien, waardoor het risico op vervuiling met gronddeeltjes ook toeneemt.

Melkzuurvormende bacteriën

En normaliter zitten er op het gras veel gunstige, melkzuurvormende bacteriën. Maar vanwege de lage temperaturen in de achterliggende periode zijn dat er nu veel minder, volgens Jaspers. ,,Ik loop nu in Limburg, hier heeft het vannacht nog gevroren”, zegt hij.

Uitdaging

Deze combinatie van factoren betekenen volgens Jaspers het maken van een geslaagde voorjaarskuil dit seizoen een uitdaging is. Het voorjaarsgras is volgens de analyses van Eurofins Agro (voorheen BLGG) bovendien suikerrijk, eiwitwarm en heel snel verteerbaar. Extra suikers of enzymen toevoegen raadt Jaspers dan ook sterk af, daar wordt de voorjaarskuil alleen maar nog sneller verteerbaar van.

Extra bacteriën

Onder de huidige omstandigheden adviseert hij daarom om zowel extra melkzuurvormende bacteriën toe te voegen als extra azijnzuurvormende bacteriën. Het azijnzuur gaat de vorming van gisten en schimmels tegen. Melkzuurvormende bacteriën hebben suikers nodig als voedingsbron, en die zijn ruim beschikbaar vanuit het gras.

Het is wel belangrijk om deze bacteriën in de juiste hoeveelheid en in de juiste verhouding toe te voegen. Voor melkzuurvormende bacteriën geldt een advies van 100.000 cfu (vertaald: kolonie-vormende eenheden) per gram ruwvooer, voor azijnzuurvormende bacteriën adviseert Jaspers een hoeveelheid van 200.000 cfu per gram ruwvoer. Zo'n inkuilmiddel kost circa 20 tot 25 euro per snede gras per hectare.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Robert Ellenkamp

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top