Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieHenny Swinkels: nu markt VS ontwikkelen

Henny Swinkels: nu markt VS ontwikkelen

Het gaat nog zo'n twee jaar duren voordat de Nederlandse kalfsvleessector voldoende afzetmogelijkheden heeft opgebouwd op de Amerikaanse markt. Dat verwacht directeur Henny Swinkels van de VanDrie Group, 's lands grootste kalverintegratie.

Dat Amerika na 17 jaar weer Nederlands kalfsvlees accepteert, is een hele belangrijke stap voor de kalversector, aldus Swinkels. De Europese Unie, de voedsel- en warenauthoriteit NVWA en de Nederlandse overheid hebben hierin een cruciale rol gespeeld, stelt hij. ,,Die verdienen een hele dikke pluim.”

Handelsruzie

De vleeshandel tussen de Verenigde Staten en de EU lag sinds 1998 stil. Amerika sloot toen de grenzen voor Europees rundvlees vanwege de BSE-uitbraken. De Europese Unie blokkeerde op haar beurt het Amerikaanse 'hormoonvlees'.

In 2014 is die handelsruzie bijgelegd. De afgelopen twee jaar hebben de VS zich gebogen over de wijze waarop de NVWA de kalfsvleesproductie in Nederland controleert; dat bleek in orde.

Nederland heeft nu als tweede land in de EU (na Ierland in 2015) het groene licht gekregen voor de rundvleesexport naar de VS. In de praktijk gaat het voornamelijk om de afzet van kalfsvlees; naar schatting van de vleessector kan daar voor 80 miljoen euro naar toe. 

Amerikaans regime

Nu de voorwaarden bekend zijn waaronder de VS Nederlands kalfsvlees accepteert, moeten de slachterijen zich daar praktisch op gaan inrichten, aldus Swinkels. ,,Het gaat niet om hele grote aanpassingen, maar er moet wel gekeurd worden volgens Amerikaans regime. En de procedures voor exportcertificaten moeten nu worden uitgewerkt.” Dat kost enkele maanden, schat hij in. ,,Voordat er effectief kalfsvlees naar Amerika kan worden verscheept, is het wel medio 2016.”

Afzetmarkt opbouwen

Nog belangrijker is het volgens Swinkels dat Nederland in Amerika nu een afzetmarkt moet gaan opbouwen voor het Hollandse kalfsvlees. ,,We moeten een plek verwerven op die markt, vertrouwen winnen. Voordat die markt voldoende ontwikkeld is, ben je twee jaar verder." De toegang tot de VS biedt op korte termijn dus nog geen soulaas voor de volle Nederlandse kalvermarkt.

Maar voor de lange termijn kan de Amerikaanse markt zeker een rol spelen, aldus Swinkels. ,,Amerika heeft veel inwoners met een Italiaanse, Duitse of Zwitserse achtergrond. Die zijn van origine gewend om kalfsvlees te eten.” Dat biedt tevens kansen voor de luxere restaurants, die op Europese leest zijn geschoeid.

Bovendien is de doorsnee Amerikaan volgens de directeur een vleeseter, met een voorliefde voor barbecuen. Daar ziet Swinkels kansen voor lendevlees, koteletten en braadstukken. Ook kalfsgehakt (voorvlees) zal daar zeker z'n weg vinden, verwacht hij.

Exportgericht

Nederland, met z'n geïntegreerde kalverhouderij, is al heel sterk exportgericht en zal ook de Amerikaanse markt daarom uitstekend kunnen bedienen, denkt de VanDrie-directeur. Ook al hebben de Verenigde Staten zelf een grote melkveesector. ,,De kalverhouderij daar is veel meer lokaal gericht en versnipperd", zegt Swinkels.

Bovendien zijn Amerikaanse veehouders, afhankelijk van de fluctuaties in de melkprijs, geneigd om hun melkveestapel te laten krimpen of groeien. Daardoor vertoont de kalveraanvoer pieken en dalen, weet hij. ,,Nederland kan de aanvoer jaarrond exact afstemmen op de markt.”

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: VanDrie Group

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top