Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsStalMelkwinningApparaat voor plantaardige biefstuk

Apparaat voor plantaardige biefstuk

Wageningse en Delftse wetenschappers een apparaat ontwikkeld waarmee zij zeggen een 100 procent plantaardige biefstuk te kunnen produceren met de beleving van echt rundvlees.

Ook de Vegetarische Slager participeerde in het onderzoek.

De eerste biefstuk uit die machine, de Couette Cell genaamd, werd deze week in Breda gepresenteerd.

Wereldbevolking voeden

Atze Jan van der Goot, onderzoeksleider en universitair hoofddocent agrotechnologie en voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, heeft de ambitie om dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen te vervangen door plantaardige ingrediënten, om de snel groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. De nog steeds groeiende vraag naar vlees kan volgens de initiatiefnemers niet gevoed worden via het verwerken van plantaardige eiwitten tot vlees, zuivel en eieren van dieren in de veehouderij.

Op dit moment wordt volgens de Vegetarische Slager ruim 40 procent van de wereldgraanoogst opgeslokt door de veehouderij, waarbij tot 90 procent van de energie verloren gaat en tevens grote hoeveelheden broeikasgassen ontstaan.

Vleesidentieke structuren

De huidige vleesvervangers bestaan veelal uit gemalen en samengevoegde structuren zoals vegetarisch 'gehakt', hamburgers en worst. Of uit relatief kleine stukjes. Er was echter nog geen manier om plantaardige eiwitten zo te structureren via een mechanisch proces, dat ze het slachtdier overbodig maken bij de productie van vleesidentieke structuren zoals biefstuk. Met de nieuwe Couette Cell-technologie kunnen vleesidentieke structuren gemaakt worden van vrijwel ongelimiteerde formaten en diktes, aldus de organisatie.

Voedselfabriek

De presentatie vond plaats in Breda, waar de Vegetarische Slager de kick off gaf voor de bouw van een van de modernste voedselfabrieken ter wereld, met een capaciteit van 50 miljoen maaltijdcomponenten per jaar.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: De Vegetarische Slager

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top