Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsGezondheidFotoserie: Cono-veehouders bezoeken slachthuis

Fotoserie: Cono-veehouders bezoeken slachthuis

Een groep veehouders uit de buurt van Ommen (OV) kwam in het kader van het Caring Dairy-duurzaamheidsprogramma bijeen. De centrale vraag tijdens de workshop was: ‘Hoe houd je koeien gezond, zodat ze langer meegaan?’ Zelfstandig dierenarts en trainer Gerrit Hegen gaf de groep samen met Erik Smale van Boerenverstand een kijkje in het inwendige van de koe. Letterlijk, want tijdens een excursie naar het slachthuis in Hoogeveen werden de organen educatief ontleed.
Zo’n twintig melkveehouders uit de regio Ommen die leveren aan Cono Kaasmakers, kwamen in Hoogeveen bijeen voor een van de drie jaarlijkse workshops van het Caring Dairy-duurzaamheidsprogramma. Voor de groep staat dierenarts en trainer Gerrit Hegen van De
’s Middag vertrokken de veehouders naar het slachthuis van Harrie Wildeboer in Hoogeveen. De koe links in beeld staat apart. Ze heeft twee dikke hakken, een dikke linkerknie en 39,3 graden koorts. „De koe is daarom ongeschikt voor consumptie en dat beteke
Het valt de veehouders op hoe rustig het eraan toe gaat in het kleine slachthuis. De koeien staan kalm in de wachtruimte, terwijl hun soortgenoten voor hun ogen het loodje leggen. Van stress over het naderend einde lijkt zeker geen sprake.
Verderop laat keuringsdierenarts Jan Staal zien hoe de koeienkoppen bij de wangen worden ingesneden om te checken op lintwormcysten. Deze zogenoemde ‘vinnen’ worden volgens Wildeboer echter zelden gevonden.
Het hart wordt ingesneden om te controleren op hartklepontstekingen. Zo’n ontsteking kan voldoende zijn om de hele koe aan de slachtlijn af te keuren. Een ontstoken hartklep is bij een levende koe al te herkennen aan vochtophoping in het kossem, aldus die
De lever wordt nagekeken op de aanwezigheid van leverbot en leververvetting. Staal: „Zo’n vervette lever is bijvoorbeeld het gevolg van slepende melkziekte. De lever wordt dan afgekeurd, maar de rest van de koe niet.”
Staal toont de groep ook twee nieren: één gezonde nier (links) en één met witte puntjes (rechts): littekens van een infarct. Rode puntbloedinkjes zijn het gevolg van gifstoffen afkomstig van een ontsteking elders in het lichaam.
Verderop, bij de uitgesneden darmpakketten, biedt Harrie Wildeboer de veehouders een kijkje in de magen van de koe. Wildeboer snijdt de boekmaag open en laat zien hoe je daar letterlijk doorheen kunt bladeren. Tussen die flappen in de boekmaag kan zich za
Even routineus fileert Wildeboer even later de netmaag. In de honingraatachtige structuur worden scherpe steentjes afgevangen, maar ook bijvoorbeeld stukjes ijzerdraad, soms afkomstig van autobanden op de kuil. „Zeker 60 procent van de koeien heeft scherp
Zo’n twintig melkveehouders uit de regio Ommen die leveren aan Cono Kaasmakers, kwamen in Hoogeveen bijeen voor een van de drie jaarlijkse workshops van het Caring Dairy-duurzaamheidsprogramma. Voor de groep staat dierenarts en trainer Gerrit Hegen van De
Zo’n twintig melkveehouders uit de regio Ommen die leveren aan Cono Kaasmakers, kwamen in Hoogeveen bijeen voor een van de drie jaarlijkse workshops van het Caring Dairy-duurzaamheidsprogramma. Voor de groep staat dierenarts en trainer Gerrit Hegen van De Boerenveearts.
’s Middag vertrokken de veehouders naar het slachthuis van Harrie Wildeboer in Hoogeveen. De koe links in beeld staat apart. Ze heeft twee dikke hakken, een dikke linkerknie en 39,3 graden koorts. „De koe is daarom ongeschikt voor consumptie en dat beteke
’s Middag vertrokken de veehouders naar het slachthuis van Harrie Wildeboer in Hoogeveen. De koe links in beeld staat apart. Ze heeft twee dikke hakken, een dikke linkerknie en 39,3 graden koorts. „De koe is daarom ongeschikt voor consumptie en dat betekent destructie”, aldus NVWA-dierenarts Jan Staal.
Het valt de veehouders op hoe rustig het eraan toe gaat in het kleine slachthuis. De koeien staan kalm in de wachtruimte, terwijl hun soortgenoten voor hun ogen het loodje leggen. Van stress over het naderend einde lijkt zeker geen sprake.
Het valt de veehouders op hoe rustig het eraan toe gaat in het kleine slachthuis. De koeien staan kalm in de wachtruimte, terwijl hun soortgenoten voor hun ogen het loodje leggen. Van stress over het naderend einde lijkt zeker geen sprake.
Verderop laat keuringsdierenarts Jan Staal zien hoe de koeienkoppen bij de wangen worden ingesneden om te checken op lintwormcysten. Deze zogenoemde ‘vinnen’ worden volgens Wildeboer echter zelden gevonden.
Verderop laat keuringsdierenarts Jan Staal zien hoe de koeienkoppen bij de wangen worden ingesneden om te checken op lintwormcysten. Deze zogenoemde ‘vinnen’ worden volgens Wildeboer echter zelden gevonden.
Het hart wordt ingesneden om te controleren op hartklepontstekingen. Zo’n ontsteking kan voldoende zijn om de hele koe aan de slachtlijn af te keuren. Een ontstoken hartklep is bij een levende koe al te herkennen aan vochtophoping in het kossem, aldus die
Het hart wordt ingesneden om te controleren op hartklepontstekingen. Zo’n ontsteking kan voldoende zijn om de hele koe aan de slachtlijn af te keuren. Een ontstoken hartklep is bij een levende koe al te herkennen aan vochtophoping in het kossem, aldus dierenarts Gerrit Hegen.
De lever wordt nagekeken op de aanwezigheid van leverbot en leververvetting. Staal: „Zo’n vervette lever is bijvoorbeeld het gevolg van slepende melkziekte. De lever wordt dan afgekeurd, maar de rest van de koe niet.”
De lever wordt nagekeken op de aanwezigheid van leverbot en leververvetting. Staal: „Zo’n vervette lever is bijvoorbeeld het gevolg van slepende melkziekte. De lever wordt dan afgekeurd, maar de rest van de koe niet.”
Staal toont de groep ook twee nieren: één gezonde nier (links) en één met witte puntjes (rechts): littekens van een infarct. Rode puntbloedinkjes zijn het gevolg van gifstoffen afkomstig van een ontsteking elders in het lichaam.
Staal toont de groep ook twee nieren: één gezonde nier (links) en één met witte puntjes (rechts): littekens van een infarct. Rode puntbloedinkjes zijn het gevolg van gifstoffen afkomstig van een ontsteking elders in het lichaam.
Verderop, bij de uitgesneden darmpakketten, biedt Harrie Wildeboer de veehouders een kijkje in de magen van de koe. Wildeboer snijdt de boekmaag open en laat zien hoe je daar letterlijk doorheen kunt bladeren. Tussen die flappen in de boekmaag kan zich za
Verderop, bij de uitgesneden darmpakketten, biedt Harrie Wildeboer de veehouders een kijkje in de magen van de koe. Wildeboer snijdt de boekmaag open en laat zien hoe je daar letterlijk doorheen kunt bladeren. Tussen die flappen in de boekmaag kan zich zand ophopen.
Even routineus fileert Wildeboer even later de netmaag. In de honingraatachtige structuur worden scherpe steentjes afgevangen, maar ook bijvoorbeeld stukjes ijzerdraad, soms afkomstig van autobanden op de kuil. „Zeker 60 procent van de koeien heeft scherp
Even routineus fileert Wildeboer even later de netmaag. In de honingraatachtige structuur worden scherpe steentjes afgevangen, maar ook bijvoorbeeld stukjes ijzerdraad, soms afkomstig van autobanden op de kuil. „Zeker 60 procent van de koeien heeft scherp in”, aldus Hegen.

Het volledige artikel over de bijeenkomst in Hoogeveen en de aansluitende excursie naar het slachthuis leest u in het Melkvee Magazine van zaterdag 23 mei.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Tekst: Anne Hiemstra

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top