Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieWagenings bedrijf wil rauwe melk verkopen

Wagenings bedrijf wil rauwe melk verkopen

TOP bv, een Wagenings dienstverlenend bedrijf op het gebied van voedselinnovatie, wil rauwe melk op de markt gaan brengen. Het bedrijf zoekt melkveehouders, technologieleveranciers en retailers die hierin willen samenwerken.

 

Op dit moment mag rauwe melk nog niet verkocht worden in reguliere kanalen omdat consumenten volgens de voedsel- en warenautoriteit NVWA het risico lopen besmet te worden met ziekteverwekkende bacteriën.

Milde conservering

Volgens TOP zijn er milde vormen van conservering waarmee rauwe melk veilig kan worden gemaakt, zonder verlies van voedingsstoffen en afbreuk van smaak. De eerste testresultaten van rauwe melk behandeld met milde conserveringstechnologieën zoals Pascalisatie en PurePulse zijn zeer bemoedigend, aldus TOP.

Lekkerder

Volgens het Wageningse bedrijf krijgen steeds meer mensen interesse in rauwe melk vanwege de gezondheidseffecten en lekkere smaak. Onderzoek dat TOP bv heeft uitgevoerd, laat zien dat rauwe melk gezondheidsvoordelen heeft ten opzichte van hitte-gepasteuriseerde melk, stelt het bedrijf.

„Mensen vinden rauwe melk lekkerder vanwege de intensere en volle smaak. Maar melkveehouders mogen dit enkel vanaf het erf verkopen met een korte houdbaarheid, waardoor het nauwelijks toegankelijk is voor de gemiddelde consument", aldus het bedrijf.

Ontheffing

TOP werkt aan het ontheffingsdossier om rauwe melk alsnog te mogen verkopen via retail. De vermarkting van veilige, rauwe melk in reguliere afzetkanalen biedt mogelijkheden voor zowel de melkveehouder als de retailer, stelt TOP.

Consortium

Om de rauwe melk in de markt te zetten, wil TOP bv een consortium vormen. Daarvoor zoekt het bedrijf nu naar onder andere melkveehouders, technologieleveranciers, marketingprofessionals en retailers.

Consumentenonderzoek

Ook zal er nog verder gekeken moeten worden naar de consumentenacceptatie van rauwe melk en de gebruikte technologieën. Dit onderzoek is inmiddels in gang gezet en wordt uitgevoerd door voedselmarketingbureau The Food Agency.

Nieuw Vers project

Het initiatief wordt mede gesteund door het NieuwVers project, waar onder andere Urgenda en Foodlog bij betrokken zijn. Dit project is in het leven geroepen om innovatieve en intrinsiek duurzame producten in de schappen te krijgen. Veilige rauwe melk past daar perfect bij, aldus TOP.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top