Vion verwacht meer koeien te slachten in België

Vion Adriaens in Zottegem (onder Gent) is de eerste locatie van Vion in België. De overname werd in februari dit jaar afgerond. Bij de overname werden er nog 1.200 runderen per week geslacht; inmiddels is dat aantal al met een kwart toegenomen.
Adriaens werd in 2013 herbouwd na een brand. Het is de grootste en modernste slachterij van België, volgens Huijbers. „België kent nog veel kleinschalige slachthuizen, veelal familiebedrijven. Voor de komende drie tot vijf jaar verwacht ik daarin wel consolidatie, omdat er als gevolg van strengere hygiëneregelgeving in Vlaanderen wel wat slachthuizen dicht zullen gaan die daar niet in willen investeren. Dus in Zottegem gaat wel autonome groei plaatsvinden”, verwacht hij.
Ook worden er momenteel zo'n 500 Belgische runderen per week geslacht bij Vion in Tilburg, zegt Huijbers. In Nederland en Duitsland is de rundveestapel de laatste jaren gekrompen, terwijl er in België juist sprake was van toename. Nederlandse slachthuizen vullen de ontstane overcapaciteit in slachthaken op met Belgisch vee, legt hij uit. Mogelijk kunnen die dieren op termijn ook in België worden geslacht.
Nationale herkomst
Want net als in Duitsland leggen ook retailers in België, zoals Delhaize, zich steeds meer toe op producten van nationale herkomst; daar zou Vion met de Vlaamse slachterij op in kunnen spelen. „Maar zover is het nog niet; we zitten nu na de overname eerst in een periode van stabiliseren. Voorlopig verandert er even niets in Zottegem of Tilburg. Daarna gaan we herpositioneren en bezinnen op de toekomst.”
De overname van Adriaens, met 70 vaste en 70 flexmedewerkers, is volgens Huijbers een mooie stap voorwaarts voor Vion. De vestiging in België is een goede aanvulling op het portfolio. Vion slacht al 900.000 runderen op jaar in Nederland en Duitsland; met België erbij kan het bedrijf nog beter de klanten bedienen in Noordwest-Europa.