Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMaatschappijDuurzame zuivel groeit relatief hard; aandeel blijft beperkt

Duurzame zuivel groeit relatief hard; aandeel blijft beperkt

De bestedingen van consumenten aan zuivelproducten met een duurzaamheidskeurmerk zijn tussen 2018 en 2019 met maar liefst 91 procent toegenomen. Toch blijft het aandeel bestedingen aan duurzame zuivel op het totaal van de zuivelbestedingen steken op iets meer dan 14 procent, zo blijkt uit een analyse van de Rabobank.

Aan yoghurts, room, desserts en dergelijke met een duurzaamheidskeurmerk werd in 2019 372 miljoen euro uitgegeven, een groei van 80 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar op het totaal van de omzet in die categorie is het bijna 24 procent. De afzet van melk met een apart duurzaamheidskeurmerk (zoals keurmerk AH en Planet Proof) groeide met 129 procent naar 220 miljoen euro, goed voor 30 procent van de totale melkafzet. (Dit is exclusief het Weidemelk-logo; want daar valt 80 procent van de dagverse melk onder.) Duurzame kaas maakte een groei door van 105 procent, maar is slechts goed voor 4 procent van het totaal.

Meer programma's

Volgens de Rabobank komen er steeds meer programma’s voor melkveehouders om mee te doen aan een vraaggestuurde keten. Melkverwerkers bieden onder andere biologisch, On the way to Planet Proof, en Beter voor Natuur, Koe en Boer aan. Samen vormen deze zuivelstromen ongeveer 10 tot 15 procent van het totale melkvolume. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om melk die wordt verwerkt tot dagverse zuivelproducten. Om dit in het juiste perspectief te plaatsen: slechts een kleine 10 procent van de jaarlijkse Nederlandse melkproductie van 14 miljard kilogram melk gaat naar dagverse zuivel. Het grootste deel van de melk wordt verwerkt tot kaas (55 procent) en melkpoeder (14 procent).

'Realistisch blijven'

Marijn Dekkers, Sectormanager Melkveehouderij: „Het is belangrijk om realistisch te blijven. Ondanks de groeipotentie en voordelen van een vraaggestuurde keten voor melkveehouders, wordt een belangrijk gedeelte van het melkvolume in Nederland voorlopig nog op de huidige ‘standaard’ manier verwaard. Toch is de ontwikkeling richting een vraaggestuurde zuivelketen belangrijk. De hogere marges geven de ondernemer financiële slagkracht om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen zoals het vergroten van de biodiversiteit en dierwelzijn.”

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief

Bron: Rabobank

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top