Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsJongveeOnderzoek naar overdracht microbioom van koe op kalf

Onderzoek naar overdracht microbioom van koe op kalf

De Dairy Campus gaat onderzoeken of het microbioom (de micro-organismen in de pens) van de moederkoe wordt doorgegeven aan het kalf. Als dat zo is, dan zou dat wellicht mogelijkheden bieden om te sturen op de methaanuitstoot van het kalf.

De methaanemissie van koeien varieert, ook bij hetzelfde rantsoen. Er zit circa 15 procent verschil tussen de hoogste en laagste methaanemitterende koeien. Dat heeft te maken met verschillen in het microbioom van de individuele koeien.

Dat pensbioom ontwikkelt zich op jonge leeftijd van het kalf. Een pens die nog in ontwikkeling is, zou met wat hulp van buitenaf misschien kunnen worden gestuurd richting een continu laag methaan producerend microbioom, is de gedachte.

Likken

De micro-organismen die de eerste twee à drie weken bij het kalf binnen komen, vormen de basis voor de ontwikkeling van het pensbioom. De moeder van het kalf is een belangrijke bron. In het onderzoek worden de 45 kalveren minimaal anderhalf uur bij de moeder gelaten, zodat de koe de kalveren goed kan likken en zo 'enten' met haar speeksel, dat hetzelfde microbioom bevat als de pens. Vervolgens blijven de kalveren 3 weken individueel gehuisvest in een iglo, en pas daarna in een groep.

“We willen onderzoeken of we de methaanemissie van hoog en laag emitterende koeien, ook terugzien in het kalf”, aldus onderzoeker Andre Bannink. De kalveren worden 21 weken gevolgd. De methaanemissie van moeder en kalf wordt gemeten via GreenFeed meetstations. Dat zijn krachtvoerboxen die het methaangehalte in de uitgeademde lucht meten. De proef wordt eind augustus dit jaar afgerond.

Rantsoen

Bekend is wel dat het rantsoen van koeien uitmaakt voor de methaanuitstoot; bij maïs ligt dat lager dan bij gras. Maar het basis-microbioom van de koe verander je daar echter niet mee, volgens Bannink. Daarom richt het onderzoek zich nu op mogelijkheden om dat basis-microbioom op jonge leeftijd al in de juiste richting te sturen.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top