Bioboeren extreem laag met CO2- en ammoniakemissie per hectare

Het is voor het eerst dat er is gerekend aan de milieuresultaten van bio-melkveebedrijven, vertelt Ekopart-directeur Kees Water. Hij heeft hiervoor de gegevens gebruikt van de Kringloopwijzer van 23 Friese en Groningse bedrijven. Die zijn vergeleken met de cijfers van 16 Koeien & Kansenbedrijven en 170 gangbare bedrijven die deelnemen aan de Vruchtbare Kringloop Overijssel. Bij beide gangbare groepen bedraagt de CO2-uitstoot circa 25.000 ton per hectare.
Koeien & Kansen en PlanetProof hanteerden in 2018 een streefwaarde van een maximale uitstoot van 1.100 kilo CO2 per kilo meetmelk. De Duurzame Zuivelketen hanteert 990 kilo per ton meetmelk. Omgerekend naar hectares komt de norm dan te liggen op circa 21.700 kilo CO2-equivalenten per ha. Biologische bedrijven scoren daar fors onder, met een gemiddelde uitstoot van ruim 13.000 kilo per ha.
Extensiviteit
Het grote gat met de gangbare bedrijven komt door de intensiviteit van de biologische ondernemingen. De bioboeren in de vergelijking hadden een gemiddelde bedrijfsomvang van 70 hectare, met gemiddeld 1,5 gve en 9.000 kilo melk per hectare. Daardoor ligt de CO2-uitstoot per hectare een stuk lager dan bij hun gangbare collega's.
Ook de ammoniakuitstoot per hectare pakt gunstig uit voor bio. Ook hier speelt de extensiviteit een belangrijke rol. Omgerekend per hectare bedraagt de uitstootnorm circa 50 kilo. De bioboeren blijven onder de 40 kilo ammoniak per hectare. Koeien en Kansen bedrijven haalden in 2019 circa 55 kilo NH3 per hectare, de Vruchtbare Kringloop-boeren kwamen in 2018 uit op 51 kilo ammoniak.
Kees Water: „Deze milieuscores zien er geweldig uit. Biologische melkveehouders voelen zich vaak slecht gehoord. Zij moeten deze scores aangrijpen en inzetten als onderdeel van de belangenbehartiging".