Zuiveldrink mix van melk en plantaardig eiwit
Farm Dairy en AH introduceren hybride zuivel


Farm Dairy verwerkt in Lelystad op jaarbasis ruim 200 miljoen kilo melk. De onderneming voorziet al jarenlang Albert Heijn (en vele andere supermarktketens) van dagverse zuivel onder private label. Farm Dairy is voor 49,9 eigendom van FrieslandCampina. De andere 49,9 procent is in handen van de familie De Bruijne van Farm Frites. Meijers Verzekeringen bezit de resterende 0,2 procent aandelen.
Planet Dairy
Voor de nieuwe hybride zuivel werkt Farm Dairy samen met de Deense startup PlanetDairy. Dit bedrijf is gevestigd in Aarhus en wordt gerund door drie voormalige Arla-bestuurders. PlanetDairy specialiseert zich in hybride zuivelproducten. Vorig jaar introduceerden ze hun eerste ‘klimaatvriendelijke kaas’, die 50 procent plantaardig is. Het plantaardige deel bestaat voornamelijk uit erwteneiwit, aardappelzetmeel en kokosnootolie. Volgens PlanetDairy ligt het CO2-equivalent van de deze kaas 40 procent lager dan bij traditionele kaas.
Plantaardige alternatieven
Farm Dairy is vorig jaar zelf ook gestart met het produceren van plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt, vla en barista op basis van haver, soja en veldbonen. De ambitie is om die zo veel mogelijk van lokale, Flevolandse telers te betrekken. ‘Plantaardig heeft de toekomst’, volgens de onderneming.
PlanetDairy en FarmDairy kwamen elkaar in het voorjaar van 2024 voor het eerst tegen. PlanetDairy vertelde over de succesvolle lancering van de hybride kaas in de Scandinavische markt, en polste vervolgens Farm Dairy over hun ideeën betreffende kaas, melk en yoghurt. Farm Dairy zag wel brood in samenwerking, gezien haar verwerkingscapaciteit en de langdurig relatie met AH.
PlanetDairy bracht vervolgens de know-how in over plantaardige eiwitten en hoe deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de CO2-voetafdruk. Die werd gecombineerd met de expertise van Farm Dairy in traditionele zuivel en de ervaring met plantaardige producten.
'Concurrerend geprijsd'
Uiteindelijk werd binnen relatief korte tijd de juiste formule bereikt, volgens Farm Dairy: ‘Het ziet eruit als traditionele melk, smaakt als traditionele melk, heeft een uitstekende voedingswaarde en is concurrerend geprijsd’, zo meldt de onderneming op haar website.
‘Bij Albert Heijn zijn we er trots op dat we koplopers zijn in de Nederlandse retail. De samenwerking tussen Farm Dairy en PlanetDairy heeft ons in staat gesteld om als eerste in Nederland zuivel- en plantaardige melkmengsels te lanceren’, zo citeert Farm Dairy Jan de Graaf, hoofd Zuivel bij Albert Heijn.
Veldboneneiwit en suikerbietenvezels
Tegelijk met de hybride zuivel heeft AH nog dertien andere deels plantaardige, deels dierlijke producten in de schappen geïntroduceerd. De retailer heeft namelijk de ambitie dat in 2030 minstens 60 procent van alle verkochte eiwitten plantaardig is. Eind 2024 lag dat aandeel nog op iets meer dan 44 procent.
De nieuwe producten combineren volgens Albert Heijn koemelk of vlees met plantaardige ingrediënten zoals veldboneneiwit, suikerbietenvezels, knolselderij en boterbonen. ‘Deze mix zorgt voor een vertrouwde smaak en textuur, met verbeterde voedingswaarden en een lagere milieu-impact.’ Daarnaast zijn ze gelijk geprijsd of goedkoper dan de volledig dierlijke varianten, aldus AH.
Het assortiment omvat naast de twee zuiveldrinks zeven vleesproducten zoals hamburgers, mager gehakt, braadworsten, soepballetjes en chipolataworstjes verrijkt met suikerbietenvezel. Verder zijn er nu zes hybride soorten vleeswaren waaronder grillworst, gekookte worst, boterhamworst en gebraden gehakt met knolselderij en koolrabi en cervelaat en salami met boterbonen.