Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieBritse zelfkazer maakt ’s werelds eerste wodka van wei

Britse zelfkazer maakt ’s werelds eerste wodka van wei

Een Britse melkveehouder, Jason Barber uit het westen van Dorset, is er als eerste ter wereld in geslaagd om wodka te maken van wei. Barber melkt 250 koeien en is zelfkazer. De wei die overblijft na de productie van zijn bekroonde Black Cow cheddar kaas, levert een zachte wodka op met een uniek en romig karakter, zo bericht ADF Milking.

ADF Milking is een Britse fabrikant van automatische dip- en spraysystemen voor in de melkstal, en Barber is een van hun klanten. Barbers inspiratie voor het maken van wodka kwam voort uit een verlangen om het bedrijf verder te diversificeren, en zijn persoonlijke interesse in wodka, zo meldt ADF Milking op hun website.

Barber maakt al geruime tijd Black Cow Cheddar. Zijn koeien grazen op de velden rondom The Black Cow Distillery in West Dorset. De kaas is minimaal 12 maanden gerijpt in dikke zwarte was en staat bekend om de intense en rijke smaak, met een aangenaam kruimelige textuur.

Barber zag meer mogelijkheden. Bij het kaasmaken wordt melk gescheiden in wrongel en wei. De wrongel wordt gebruikt voor de cheddar, en nu wordt de wei gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd (en met de hand gebotteld) tot de Black Cow wodka. Zo wordt er geen druppel van de kostbare melk verspild.

Automatisch dippen en sprayen

Uiteraard is Barber lovend over het automatische ADF-dip- en spraysysteem, dat geïntegreerd zit in de tepelbekers. „Het is een briljant stukje techniek. Daardoor kan ik erop vertrouwen dat de koeien worden gedipt en gesprayd zodra ze zijn uitgemolken.”

Barber gebruikt het systeem inmiddels ruim tien jaar, en is er nog steeds blij mee. „Sinds de installatie is is mijn celgetal gehalveerd, en het antibioticagebruik is gedaald.” Dankzij het ADF-systeem hoeft hij minder koeien af te voeren en is de dierenartsrekening verlaagd, geeft hij aan. „Daardoor had ik de tijd om de zachtheid van de Black Cow wodka te perfectioneren.”

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Vanaf begin jaren 90 is ze werkzaam in de landbouwjournalistiek. Sinds 2008 als freelancer, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: ADF Milking

Bron: ADF Milking

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top