Efficiëntie mag niet ten koste gaan van koegezondheid of melkproductieMelkveehouder Willem-Jan Pleijter uit Zalk focust op eiwitefficiëntie en koegezondheid. Ontdek hoe hij ureum verlaagt, kosten bespaart en zijn bedrijf toekomstbestendig maakt.24 juni 2025Mengvoer en bijproducten
Zomer vraagt om alertheid op kalivoorziening in grasland en grasklaverZomerse snedes vragen om scherp kalibeheer. Grasklaver is gevoelig voor kalitekort, wat opbrengst en stikstofbinding schaadt. Bijbemesten voorkomt kwaliteitsverlies en houdt grasland vitaal.24 juni 2025Voer
Michel Hoogendoorn kocht een melkveebedrijfEen melkveebedrijf overnemen van je ouders is financieel gezien al een uitdaging. Maar wat als je ouders geen boerderij hebben? Michel Hoogendoorn (31) uit Obdam (NH) zit in die situatie, maar wist desondanks zijn droom te verwezenlijken.24 juni 2025Economie
‘Een koe hoeft niet groot te zijn, als ze maar in balans is’Ariën en Petra Ruijter focussen op zelfredzame, duurzame koeien met topfokkerij. Hun passie, Triple A-systeem en sterke koefamilies leveren topprestaties op, met ruimte voor gezin en voetbal naast het boerenbedrijf.2025-628Economie
‘Fokkerij motiveert om door te gaan als melkveehouder’Familie Zonnenberg uit Herpen won met Pieta 190 de publieksprijs bij De Beste Boerenkoe 2025. Fokkerij is hun passie én familiehobby. Dochters Jade en Lieve nemen deel aan keuringen en bouwen sterke banden op met hun dieren. Een boerenerf vol trots.2025-612Fokkerij1 reactie
Peilstations maken dierenwelzijn inzichtelijkDe maatschappij stelt steeds vaker eisen aan hoe boeren hun dieren moeten houden. Maar hoe het werkelijk zit met het dierenwelzijn in de melkveehouderij weten we niet, omdat harde data ontbreken.2025-618Beleid
Coöperatie wil regie markt terugbrengen naar het boerenerfZuco helpt melkveehouders om meer waarde te halen uit hun eigen melk. Niet de kostprijs, maar de marge per liter staat centraal. Met expertise en marktondersteuning biedt de coöperatie kansen voor wie verder durft te kijken dan de melktank.2025-636Economie
‘Eiwit in gras beter benutten met behulp van grasraffinage’50 melkveehouders testen grasraffinage: vers gras persen levert plantaardig eiwit op voor voeding, vezels keren terug als voer. Minder stikstof, nieuw verdienmodel én perspectief voor de boer. Grassa ziet kansen voor duurzaamheid én opbrengst.2025-624Economie
Een maatwerk aanpakIn plaats van handhaven op PAS-melders pleit deze opinie voor boervriendelijke stikstofreductie via maatwerk, keukentafelgesprekken en een onafhankelijke stikstofconsulent. Geen labels, maar samenwerking rond Natura 2000-gebieden.2025-623Beleid
Emmentaler wel voor één gat te vangenDe Zwitserse Emmentaler kampt met dalende productie en afzet. Concurrentie, strengere regels en verdwijnende gaten ondermijnen de iconische kaas. Kleine kaasmakerijen stoppen, terwijl de toekomst van deze traditionele kaas onder druk staat.2025-640Economie