Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsBeleidZuivelVan Hall: Plantaardig alternatief niet per definitie duurzamer dan melk

Van Hall: Plantaardig alternatief niet per definitie duurzamer dan melk

Lector Peter de Jong.
Lector Peter de Jong.
Veel mensen denken dat plantaardig per definitie duurzamer is, maar dat blijkt niet het geval, stelt lector Peter de Jong van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Onderzoekers van HVHL melden een doorbraak te hebben bereikt om het verschil in duurzaamheid tussen melk en plantaardige alternatieven te kunnen beoordelen.

Een studie van onderzoekers van het lectoraat Duurzame Voedsel- en Zuivelverwerking onder leiding van Peter de Jong maakt volgens HVHL een nieuwe methode beschikbaar om te bepalen hoe duurzaam ons voedsel echt is. ‘Maar het gaat verder dan dat: het draait ook om hoe voedzaam het voedsel is dat we consumeren’, aldus HVHL.

Opname eiwitten

De 'Sustainability Evaluation' studie introduceert de Nutrient Rich Food (NRF) score, die volgens lector De Jong inzichtelijk maakt hoe goed eiwitten en andere nutriënten door ons lichaam worden opgenomen. In een vergelijking tussen halfvolle melk en plantaardige dranken zoals haver-, soja- en amandeldrank legt de studie een directe link tussen de voedingswaarde, de milieukosten, de carbon footprint en de prijs in de supermarkt van elk product. ‘Je moet de duurzaamheid van voeding relateren aan waar het voor bedoeld is: de nutriënten voor de consument’, aldus De Jong.

Duurzaamst via melk

De resultaten zijn volgens HVHL verrassend. ‘Voor een optimale voedingswaarde zou je meer plantaardige drank moeten consumeren dan melk, wat leidt tot een hogere carbon footprint. Behalve bij sojadrank. Met de juiste wijze van boeren zou in de toekomst melk nog verder in duurzaamheid kunnen toenemen, ook ten opzichte van sojadrank. Interessant is wanneer we de milieu-impact in euro's uitdrukken, dat melk nu al als meest 'voordelig' voor zowel milieu als portemonnee naar voren komt. Met andere woorden: via melk kom je op de duurzaamste manier aan je dagelijkse nutriënten.’

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Van Hall Larenstein

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Veld-post.nl logo
Landbouwnieuws uit Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland over agrarische bedrijfsontwikkeling, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, verzilting, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, weidevogel
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top