Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
Syngenta logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Syngenta
  • Contact
SyngentaVoerRuwvoerKies voor een “gezond” aandeel zetmeel in maïs

Kies voor een “gezond” aandeel zetmeel in maïs

Hoe kun je profiteren van een optimaal zetmeelgehalte, een gezonde, goed verteerbare plant de beste melkproducties

Wat is het beste oogstmoment om een optimaal zetmeelgehalte te verkrijgen? Is later oogsten altijd beter? Met andere woorden: stijgt de concentratie zetmeel als het drogestofpercentage stijgt? Hoe zit het met de verteerbaarheid (van de plant en van het ze
Wat is gezond zetmeel in mais? Wat is het beste oogstmoment om een optimaal zetmeelgehalte te verkrijgen? Is later oogsten altijd beter? Beeld: Jacquelijne van den Berg
Wat is het beste oogstmoment om een optimaal zetmeelgehalte te verkrijgen? Is later oogsten altijd beter? Met andere woorden: stijgt de concentratie zetmeel als het drogestofpercentage stijgt? Hoe zit het met de verteerbaarheid (van de plant en van het zetmeel)? In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt profiteren van een optimaal zetmeelgehalte, een gezonde, goed verteerbare plant en hoe je de beste melkproducties haalt.

Het gaat niet alleen over zetmeel

Bij maïs onderscheiden we 3 types qua afrijping : drydown en harmonische types rijpen relatief vlug af (met risico op stengelrot) en gaan dus sneller naar een hoog zetmeelgehalte. Staygreen rassen blijven daarentegen langer gezond. POWERCELL™ rassen zijn hier een voorbeeld van. Bij dit type zal de plant meer geleidelijk de suiker in de plant omzetten naar zetmeel in de kolf. Het voordeel is dat de plant niet “doorschiet” naar drogestofpercentages van boven de 40%. Bij POWERCELL™-rassen blijft er altijd suiker achter in de plant tot aan de oogst. Dit zorgt voor een groen en met name gezond gewas zonder fusarium en andere ziektes. Bijkomende voordelen: oogstflexibiliteit en een goed aan te rijden product. Daarnaast is de resterende suiker extra ‘brandstof’voor een goede conservering van de kuil en daardoor minder kans op broei!

Stijging van 1 % DS is ± 10 gram zetmeel extra: ga dus voor maximaal zetmeel oogsten voor meer dan 35 % DS. Het suikergehalte van een POWERCELL™-ras is algemeen hoger dan bij een “normaal” ras. Dat resulteert in een betere plantgezondheid en betere conservering van de maïskuil. Ook bij 38 % DS is er nog voldoende suiker, dus minder risico op “noodrijpheid” en minder risico op stengelrot.

De grafiek laat de gebruikelijke ontwikkeling zien van drogestof-, suiker- en zetmeelgehalte voor een POWERCELL™-ras.

De grafiek laat de gebruikelijke ontwikkeling zien van drogestof-, suiker- en zetmeelgehalte voor een POWERCELL™-ras.

Celwandverteerbaarheid blijkt belangrijker dan zetmeelverteerbaarheid

Verschillen in zetmeelverteerbaarheid worden steeds vaker als verkoopargument naar voren geschoven. Echter, deze kleine verschillen lijken minder invloed te hebben dan men soms beweert (maïszetmeel kan nagenoeg volledig verteerd worden. Zelfs bij zeer hoge opnames ligt de verteerbaarheid met ruim 94 % nog steeds zeer hoog). Sommige bronnen tonen cijfers omtrent verschillen in pure dent- en flintgenetica, wat niet echt de realiteit is. De meeste zogenaamde “flint” rassen zijn immers flint/dent, en niet 100 % flint. Een scheve vergelijking dus.

En bepaalde rassen kunnen dan wel een iets betere verteerbaarheid van het zetmeel hebben, maar deze boeten dan weer in op vlak van zetmeelgehalte en plantverteerbaarheid. Bovendien hebben andere factoren zoals oogstmoment, tijdstip van uitkuilen en korrelkneuzing veel meer invloed op zetmeel dan de kwaliteit ervan.

Als melkveehouder doe je goed aan om nog altijd voor de meest verteerbare rassen te kiezen. Als de celwandverteerbaarheid stijgt, stijgt immers ook de voeropname en de melkgift (en herkauwers worden niet “overbelast” zoals wel zou kunnen met “teveel” zetmeel in het rantsoen). Het is van belang dat de impact van VEM en totale plantverteerbaarheid niet onderschat mag worden. Een klein relatief verschil van 1 of 2 punten relatief in VEM (verteerbaarheid) heeft een veel grotere invloed op het financieel resultaat dan verschillen in zetmeelverteerbaarheid.

Conclusie: Een hoge celwandverteerbaarheid (en bijgevolg hoge VEM) is sterk genetisch gebonden en is nog altijd de beste garantie voor de hoogste melkproducties én gezonde, vitale koeien. Verschillen in zetmeel en zetmeelverteerbaarheid kun je veel meer zelf sturen door bijvoorbeeld oogstmoment, hakselhoogte, inkuilduur en rantsoentype.

Meer informatie POWERCELL™ rassen
Meer informatie maïsrassen voor dit seizoen
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Syngenta is een van ’s werelds toonaangevende bedrijven. Onze medewerkers in ruim 90 landen hebben een gemeenschappelijk doel: Bringing plant potential to life. Door eersteklas onderzoek, mondiaal bereik en toewijding aan onze klanten, helpen we opbrengsten te verhogen, het milieu te beschermen en de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Met zaden, gewasbeschermingsmiddelen en innovatieve oplossingen helpt Syngenta telers over de hele wereld aan de groeiende vraag naar voedsel en brandstof te voldoen.
Contact
  • Naar de website
  • Contactformulier
  • Onze locaties
  • Syngenta op Akkerwijzer
Relevante Producten en diensten
  • Duurzame landbouw
  • Onze Services
  • Maïszaden
  • Gerstzaden
  • Onkruidbestrijding maïs
  • Zaaizaadbehandeling
Contactpersoon
  • Wouter Wijnhout

    Wouter Wijnhout

    Sales- and Productmanager Arable Seeds Netherlands

    +31(0) 620 94 33 81

    wouter.wijnhout@syngenta.com

  • Roel van Avermaet

    Roel van Avermaet

    Seeds Technical Expert Benelux

    +32(0) 486 16 33 86

    roel.van_avermaet@syngenta.com

  • Kurt Goethals

    Kurt Goethals

    Arable Seeds Team Lead Benelux

    +32(0) 494 18 75 49

    kurt.goethals@syngenta.com

  • Catherine  van Beckhoven

    Catherine van Beckhoven

    Key Account Manager Wallonië

    +32 (0)476 76 97 78

    catherine.van_beckhoven@syngenta.com

  • Jacquelijne van den Berg

    Jacquelijne van den Berg

    Marketing Specialist Arable Seeds BNL

    +31 (0) 657 56 51 33

    jacquelijne.van_den_berg@syngenta.com

Meer contact
Social Media
  • Volg ons op YouTube
  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top