Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topvoer logo
  • Home
  • Bodem en Bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
  • Topvoercoach
  • Aanmelden
TopvoerVoerVoerenMais van 40% droge stof geen probleem, maar ook geen doel op zich

Mais van 40% droge stof geen probleem, maar ook geen doel op zich

Amper 10 jaar geleden werd er nog gewaarschuwd voor het oogsten en voeren van maïs van boven de 35 procent droge stof. Het gemiddelde droge stof percentage ligt nu ruim boven de 38 procent. Veehouders ervaren dat mais van 40 procent droge stof prima conserveert en is te voeren. Hier is een duidelijke verklaring voor. Toch is het gevaar van té droge mais nog niet geweken.

De maïskuilen van dit jaar liggen gemiddeld op 39 procent droge stof, zo blijkt uit de analyses van Eurofins Agro. Het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt op ruim 38 procent droge stof. Wanneer we het droge stof percentage vergelijken met 10 jaar geleden, dan ligt het gemiddelde een stuk. Zo lag het 5-jarig gemiddeld over 2009 tot en met 2014 nog op 35,8 procent droge stof.

Snijmais wordt dus steeds droger geoogst. 10 jaar geleden riepen specialisten nog op om de mais niet boven de 36 procent droge stof te oogsten. Te droge mais is moeilijk te verdichten en is daardoor broeigevoelig. Dit gaat ten koste van de opname. Ook bevat deze maïs verhoudingsgewijs meer bestendig zetmeel, waardoor de rantsoenen minder pensenergie bevatten en er eer kans is op darmverzuring, zo luidden de waarschuwingen.

Inmiddels is snijmais van 40 procent droge stof geen uitzondering meer. En veel veehouders ervaren dat ook deze mais prima kan conserveren en de koeien het er goed op doen.

Stay green

Waren de adviseurs destijds niet wat te voorzichtig en werd de maïs niet te vroeg geoogst? Nee, die conclusie kunnen we niet trekken. Het droger kunnen oogsten van maïs heeft vooral een andere oorzaak. De maïs is door de veredeling namelijk behoorlijk veranderd. Door gebruik van stay green-rassen en het sneller afrijpen van de maïs, zien we de maïskorrels rijper geoogst worden bij een groenere plant. Werd 10 tot 15 jaar geleden nog gezegd dat bij het zien van het zwarte puntje in de korrel, je eigenlijk te laat was met oogsten omdat de plant te ver was afgestorven, nu is juist het advies om te wachten tot het zwarte puntje. Op dat moment stopt de zetmeelproductie en is de korrel rijp. Het aandeel vroegrijpe rassen is flink toegenomen, waarbij de maiskorrel voor half oktober en zelfs september al rijp is.

Ook de verhouding plant en kolf speelt een belangrijke rol. Met de stijging van het droge stof percentage, is het aandeel zetmeel per kilo droge stof nog steeds vergelijkbaar (rond de 380 gram per kilo droge stof). Per kilo product bevat de maïs dus meer zetmeel. En is de verhouding verschoven naar meer kolf dan plant. De kolf levert al snel 60 procent droge stof. Het droge stof percentage van de plant is veel lager.

Kunnen we daarmee zeggen dat het gevaar van te droge mais is geweken? Nee, dat kunnen we niet. Het blijft een samenspel tussen enerzijds een rijpe korrel en anderzijds nog een wat groene plant, die nog niet helemaal is afgestorven en voldoende verteerbaar is voor de koe. Ook de weersomstandigheden tijds groei en afrijping heeft daar invloed op. Een droge zomer geeft eerder een dorre plant. Het blijft dus oppassen om maïs te droog te oogsten. En dan gaat het met name om een te droge plant.

40 procent droge stof geen doel

Moet iedereen streven naar maïs van 40 procent droge stof? Nee, 40 procent moet niet het doel zijn. Het droge stof percentage is geen hard gegeven. Het hangt vooral af van de gezondheid van de plant. Is de plant nog groen, dan kunnen veehouders gerust wachten met oogsten tot de kolf helemaal rijp is. Het droge stof percentage is dan een gevolg van het totale product. En als dat 40 procent is, of zelfs iets daarboven, dan is dat geen probleem. Is de kolf nog niet helemaal rijp en de plant is al in vergevorderd stadium van afsterven, dan kan wachten juist tot problemen leiden. Soms zijn de (naderende) weersomstandigheden reden om toch eerder te oogsten.

Er is ook maïs van 40 procent droge stof, of zelfs nog wat lager, die toch te droog is en niet goed is te verdichten. Vaak valt het zetmeelgehalte dan ook tegen. In dat geval is de verhouding (te droge) plant hoger dan de (vaak wat kleinere) kolf. In 2022 werd er ook veel mais geoogst van rond de 40 procent droge stof, waarbij de plant erg droog was met een zeer hardrijpe korrel. Daarmee was de mais slecht aan te rijden en de plant moeilijk verteerbaar voor de koe.

Een algemene vuistregel is dat gezonde mais een zetmeelgehalte heeft die overeen komt met de grammen droge stof. Oftewel, mais van 40 procent droge stof zou ook rond de 400 gram zetmeel moeten bevatten.

Of maïs mogelijk te droog is ingekuild, is fysiek het beste te beoordelen. Een te droge plant bevat weinig groene delen en vaak zijn grote delen van de schudbladeren duidelijk aanwezig. Veehouders die een dergelijke kuil voeren zullen alert moeten zijn op broei en schimmel. Naast extra gewicht op de kuil en het houden van voldoende voersnelheid, kan het toevoegen van een zuur aan het rantsoen helpen om de smakelijkheid te bevorderen.

Clostridium

Droge mais met verhoudingsgewijs veel pensbestendig zetmeel zal in het rantsoen bijgestuurd moeten worden met producten die voldoende energie op de pens geven. Zeker als de totale voeropname tegenvalt. Worden de dieren wat sloom, hebben ze koortsverschijnselen en valt de melkproductie terug, dan kan er sprake zijn van verzuring door teveel zetmeel op de darm. Dit leidt tot het afsterven van bepaalde bacteriën. Clostridium bacteriën vermeerderen zich juist. Deze bacteriën geven gifstoffen af en omdat de darm direct doorlatend is richting de bloedbaan, komen deze gifstoffen snel in het bloed terecht. Gezondheidsproblemen en met name klauwproblemen zijn het gevolg. Daarom blijft het opletten met droge maïs.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is topvoer?
Bij Topvoer ligt de nadruk op ruwvoer van eigen bodem. Verdeeld over de thema’s: Bodem en Bemesting, Gewas, Oogst en Voeren. Niet alleen over gras en maïs maar ook andere voedergewassen. Topvoer kent de Topvoercoach. Dit is een wisselende specialist die op basis van praktijkvragen van melkveehouders gaat helpen bij het oplossen van problemen op het gebied van ruwvoer. Veehouders kunnen kuilen aanmelden en vragen daarover stellen die aan de Topvoercoach voorgelegd worden.
Topvoerpartner
Barenbrug logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top