‘1 tot 3 euro extra per 100 kilo melk door vastzetten melkprijs’

Volgens Herrold Lammertink, directeur van DLV, groeit de belangstelling voor het vastzetten van de melkprijs, vanwege de sterk schommelende prijzen op de zuivelmarkt. „De melkprijs kan variëren van 25 tot 42 cent en prijsverschillen tussen melkverwerkers lijken ook groter te worden. Het gebruikmaken van de termijnmarkt is een manier om de pieken en dalen in de melkprijs op te vangen en zo toekomstige kosten en aflossingen beter te beheren.”
De genoemde 1 tot 3 euro per 100 liter melk is volgen Lammertink niet alleen te realiseren door de prijs op het juiste moment vast te zetten, maar ook doordat de waarde van het te verhandelen product, boter en melkpoeder, stijgt naarmate de handel hiervan toeneemt op de termijnmarkt.
10 tot 40 procent van de productie
In Vlaanderen wordt er sinds eind 2017 op deze manier al gehandeld via de speciaal opgerichte Milk Trading Company. Een groep melkveehouders uit het oosten van Nederland zijn inmiddels ook via de adviesorganisatie gestart met het vastzetten van (een deel) van hun melk. DLV geeft aan dat driekwart van de boeren heeft 10 tot 40 procent van de productie ingebracht.
Volgens DLV zorgt de anonimiteit op de termijnmarkt ervoor dat de handel volgens de daadwerkelijke marktprijs verloopt, zonder onderhandeling. „Het is een systeem waarin alle marktinformatie is vervat en transparant is voor alle deelnemers. Pieken en dalen worden opgevangen door speculanten.”