Sneller pensverzuring met snijmaïs dan bij weiden

Dit is de conclusie van een onderzoek van het project Amazing Grazing en het onderzoeksprogramma Feed4Foodure.
Voor dit onderzoek kregen koeien op Dairy Campus in Leeuwarden pH-bolussen in. Er werd overdag geweid waarbij zowel stripgrazen als roterend standweiden werd toegepast. ’s Nachts bleven de dieren binnen en kregen ze alleen snijmaïs bijgevoerd.
In één proefjaar is bij 8 koeien een pH-meetbolus ingebracht die elk kwartier de pH registreerde. Verder is in twee proefjaren bij 60 koeien de pH gemeten met een slokdarmsonde. Dit werd gedaan 4 uur ’s nachts, 11 uur, 3 uur ’s middags en 9 uur ’s avonds. Op deze manier konden de onderzoekers de effecten voor en na het melken en bij weiden en bijvoeding meten.
Tijdens het weiden kwam de pH nooit beneden een kritisch niveau en was de pH altijd hoger dan 6,4. Zodra er snijmaïs werd gevoerd daalde de pH naar 6,2. Dit is nog steeds een aanvaardbaar niveau, maar wel lager dan bij weidegang. Meestal wordt de diagnose sub-acute of subklinische pensverzuring gesteld als de pens-pH zich meer dan 3 uur beneden een pH van 5,8 bevindt.
Opnamesnelheid
De onderzoekers concluderen dat er geen sub-acute pensverzuring was ondanks een hoge verteerbaarheid en een hoog suikergehalte van het weidegras. Als verklaren noemen ze dat opnamesnelheid tijdens beweiding lager is dan wanneer maïskuil wordt gevoerd. Daarnaast kost grazen meer tijd dan voer opnemen aan het voerhek en is het droge-stofgehalte van het grasrantsoen lager. „Bovendien is gras een levend product, met intacte celwanden, waardoor de celinhoud langzamer vrijkomt. Dit alles zorgt voor een gelijkmatiger pensafbraak waardoor pensverzuring door weidegras onder de Nederlandse omstandigheden niet aan de orde is”, aldus Ronald Zom, die als onderzoeker bij het project betrokken is.
‘Sub-klinische pensverzuring bestaat niet’
Ronald Zom is sowieso niet bang voor sub-klinische pensverzuring, ook niet bij graskuilen die een hoge verteerbaarheid hebben, zo blijkt uit een interview in vakblad Melkvee, van augustus 2016. Volgens Zom bestaat sub-klinische pensverzuring niet en is het een term die bedacht is, maar nog nooit wetenschappelijk aangetoond.