Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijDirecteur Bayern Genetik: ‘Melk in de toekomst als medicijn zien’

Directeur Bayern Genetik: ‘Melk in de toekomst als medicijn zien’

We krijgen in de toekomst een heel andere melkprijsuitbetalingssystematiek. Dat verwacht directeur Thomas Grupp van de Zuid-Duitse Fleckvieh-fokkerijorganisatie Bayern Genetik. „Melk moet als een medicijn worden gezien.”

Grupp was spreker op een door de Nederlandse vertegenwoordigers van zijn organisatie belegde bijeenkomst in Geesteren (GD), die als thema ‘Melk met meerwaarde’ had meegekregen. De directeur stelde dat het wereldwijde landbouwareaal jaarlijks afneemt en de vraag naar vlees wereldwijd juist toeneemt. „In Europa weliswaar niet veel, maar elders groeit de vraag sterk. Als het mensen beter gaat, willen ze vlees consumeren, net als wij na de Tweede Wereldoorlog.”

A2-melk

Uiteraard wees Grupp erop dat Fleckvieh het complete plaatje levert, melk én vlees. Maar dat niet alleen, want het gaat volgens hem ook om de inhoudsstoffen van de melk. Hij gaf aan dat er in Afrika en Azië relatief weinig zuivel wordt genuttigd, omdat er in die gebieden een hoge lactose-intolerantie zou zijn. De Duitser gelooft zelf niet in die intolerantie. „Ook in ons land zijn er elk jaar 250.000 minder mensen die melkproducten consumeren.” Hij wijt het aan de klachten die ontstaan door A1-melk. „A2-melk is de natuurlijke variant, A1 is een mutatie die vijfduizend jaar geleden is ontstaan. Melk van zeboes, buffels, schapen, geiten en ook van mensen heeft allemaal het A2A2-genotype.” Volgens Grupp is de gestegen consumptie van geitenmelk hiermee te verklaren.

Gezondheidsbevorderende werking

De directeur noemde ook het voorbeeld van een veehouder die tal van ernstige klachten had en pas beter werd nadat hij A2-melk was gaan drinken. „Bayern Genetik krijgt bijna wekelijks meldingen van dergelijke extreme voorbeelden.” Desalniettemin vormt A2 slechts een onderdeel van het totaalplaatje, zo gaf hij aan. „De prijszetting van melk gaat in de toekomst veranderen. Zaken als het CLA-gehalte en de verhouding tussen omega-3 en omega-6-vetzuren worden belangrijk, zodat melk een gezondheidsbevorderende werking krijgt. Fleckvieh kan zich onderscheiden met een hoog CLA-gehalte, een gunstige verhouding tussen omega-3 en omega-6-vetzuren, vitamines D3 en E, melatonine, kappa-caseïne BB, bèta-caseïne A2A2 en een super smaak.” Hij wees er ook op dat maïs heel ongunstig en gras heel gunstig is voor een juiste verhouding tussen omega-3 en omega-6-vetzuren.

Langzaam proces

Ook een regionale productie wordt volgens Grupp belangrijk. Wat overigens niet betekent dat het product ook per se regionaal geconsumeerd moet worden. „Een sterke regionaam verkoopt elders ook.” Gevraagd naar de wetenschappelijke onderbouwing van het A2-concept, of eigenlijk het gebrek daaraan, antwoordde Grupp dat hem als kind altijd werd bijgebracht dat margarine beter was dan boter. „Pas nu wordt duidelijk dat het andersom is. Zoiets is een heel langzaam proces. De reden dat geen enkele zuivelaar onderzoek naar A2-melk doet, is angst.”

Tekst: Anne Hiemstra

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top