Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarktPrijs rundvlees blijft achter bij kippen- en varkensvlees

Prijs rundvlees blijft achter bij kippen- en varkensvlees

Rund- en kalfsvlees in de Nederlandse winkels is vorig jaar 2,8 procent duurder geworden. Die stijging is kleiner dan bij pluimveevlees (+ 4,8 procent) en varkensvlees (+ 4,2 procent). Gemiddeld werd vlees in de winkel 3,8 procent duurder. Sinds de eenmalige stijging van bijna 10 procent in het MKZ-jaar 2001 werd vlees per jaar gemiddeld 2 procent duurder.

Die gemiddelde stijging van 3,8 procent vorig jaar was een van de hoogste in de eurozone, alleen in Slowakije nam die nog meer toe. De stijging van de gemiddelde vleesprijs in België en Duitsland was ongeveer de helft van die in Nederland. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland daalden ze zelfs.

Ondanks die stijging behoort Nederland tot de vijf landen in de eurozone waar naar verhouding het minst aan vlees wordt uitgegeven. Van de totale aankopen in de winkel gaat hier iets meer dan 21 procent naar vlees (inclusief vleeswaren). Het meeste besteden de Belgen in de winkel; bijna 28 procent van hun geld gaat naar vlees en vleeswaren.

Dé van de Riet (woordvoerder Centrale Organisatie voor de Vleessector COV) heeft voor de grotere stijging van pluimvee- en varkensvlees vergeleken met rund- en kalfsvlees wel enkele verklaringen. “Het kan een soort van inhaalslag zijn. Vergeleken met het hoger geprijsde rundvlees waren varkens- en pluimveevlees altijd wat goedkoper. Daarnaast is er een ontwikkeling dat consumenten meer willen betalen voor producten met keurmerken zoals Beter Leven. Dat hebben ze in enquêtes altijd wel gezegd, maar in de winkel was het een ander verhaal. Nu lijkt dat toch te gaan veranderen, er is meer interesse en mensen willen meer neerleggen voor producten met keurmerken. Ik verwacht daarom dat deze prijsstijgingen komende jaren zullen doorzetten.”

'Vlees nog steeds publiekstrekker'

Of de prijsstijging in de winkel ook een goede zaak voor de boer is, dat weet Van de Riet niet. “Het is natuurlijk zo dat slechte prijzen niet helpen en dat goede prijzen in ieder geval meer lucht in de hele keten geven. Of dat ook meer marge voor de boer betekent kan ik niet zeggen. Feitelijk wordt het prijsbeleid door de supermarkten bepaald. Vlees is nog steeds een echte publiekstrekker. Zeker is in ieder geval dat tussen boer en supermarkt te veel schakels zitten om te kunnen zeggen dat een hogere winkelprijs goed nieuws is voor die boer. Maar lagere prijzen helpen hem in ieder geval niet.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top