Mycoplasma-crisis in Nieuw-Zeeland, miljoenenschade voor megabedrijf Van Leeuwen

Het virus is inmiddels vastgesteld op 39 bedrijven. Het aantal bedrijven dat op slot zit loopt op richting de 300. Ongeveer 1.700 bedrijven zijn verdacht omdat ze in de buurt van de besmette bedrijven zitten of omdat ze contact hebben gehad met de getroffen bedrijven. De Nieuw-Zeelandse overheid heeft inmiddels meer dan de helft van de 22.000 besmette dieren laten ruimen.
Nieuw-Zeeland heeft een systeem waarin boeren het transport en verplaatsing van vee zelf bij moeten houden. Volgens de diergezondheidsdienst in het land houden veel ondernemers dit systeem niet bij en vindt er veel handel van koeien zwart plaats. Ook worden de voorschriften voor het vervoer van dieren genegeerd, wat ervoor zorgt dat de ziekte snel verspreid, zo stelt de Biosecurity.
Vier besmette bedrijven
Aad van Leeuwen was de eerste ondernemer die in juli 2017 de ziekte meldde. Zelf denkt hij dat er toen al meer bedrijven besmet waren. Van Leeuwen, die in Canterbury boert en niet alleen bekend staat vanwege de omvang van zijn bedrijf, maar ook vanwege de vele melkrobots waarmee wordt gemolken, raakte met drie melkveebedrijven en een bedrijf met droge koeien besmet. De koeien zijn geruimd en inmiddels zijn de bedrijven klaar om opnieuw te starten. De eerste dieren kwamen aan het begin van deze week aan.
Alle 12 bedrijven van Van Leeuwen kwamen door de ziekte op slot te zitten. „Je raakt geïsoleerd en mensen willen geen zaken meer met je doen. We blijven melken maar we mogen geen nieuwe koeien op de in quarantaine geplaatste boerderijen aanvoeren. Ik weet niet hoe lang dat zal duren. Het lijkt erop dat niemand iets kan beslissen.”
Miljoenenschade
De schade voor Van Leeuwen loopt in de miljoenen dollars. 50 procent van de schade voor het verlies van de koeien kreeg hij inmiddels vergoed. Hij zegt daarnaast nog niets ontvangen te hebben voor het verlies van 25 procent van de inkomsten. Van Leeuwen schat dat zijn laatste claim tussen de 7,5 tot 8,1 miljoen NZ- dollar zal bedragen. „We hebben nu een paar miljoen dollar ontvangen (1,16 miljoen US-dollar). Het is niet gemakkelijk om alles draaiende te houden, maar gelukkig krijgen we een beetje meer vertrouwen van de bank. Niettemin lenen banken geen nieuw geld uit voor melkkoeien of ander vee. De rundvleesindustrie is ook zwaar getroffen”, vertelt de ondernemer aan Dairy Global magazine.
‘Niet willen melden’
Van Leeuwen is niet te spreken over het handelen van de overheid. „Ze hebben het simpelweg niet onder controle. Er is al een half miljard NZ-dollar besteed aan onderzoek. Het duurt echter maanden voordat ze een infectie vaststellen. Tot zolang zit je op slot en kun je geen kant op. Maar het gaat nu snel. Het Noordereiland was een maand geleden nog steeds ziektevrij. Sindsdien zijn er veel nieuwe infecties vastgesteld."
Achteraf gezien had de ondernemer de ziekte niet willen melden. „Dat is de grootste fout die ik ooit heb gemaakt. Ik heb er geen woorden voor wat we sinds die dag hebben meegemaakt. Het zou veel gemakkelijker zijn geweest om die 400 koeien zelf af te maken en te begraven. Dan hadden we door kunnen gaan. Het feit dat ik het zo bekijk, toont aan dat het huidige beleid niet klopt. Als het beleid werkte, had ik gezegd dat het melden van de ziekte het beste was wat ik had kunnen doen.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Agrio archief
Bron: Dairy Global