Vanggewas regels beïnvloeden rassenkeuze en zaaidatum

Maiszaadleverancier Limagrain benadrukt de voordelen van maisrassen met een FAO getal van 200-230. Dit getal geeft aan hoeveel zonuren en groeidagen een maïsras nodig heeft om oogstrijp te worden. Vroeger waren de verschillen tussen de zeer vroege, vroege en middenvroege rassen veel groter dan nu, volgens Limagrain. Het nieuwste zeer vroege ras van dit kweekbedrijf, dat in 2019 op de officiele Rassenlijst komt te staan, noteerde tot nu toe in het onderzoek een hoger zetmeelgehalte dan gemiddeld en nauwelijks minder opbrengst.
Risico’s gras onderzaai
Grasonderzaai tegelijk met het mais zaaien voordat het gewas zich sluit (eventueel i.c.m schoffelen) blijkt in de praktijk sterk wisselende resultaten op te leveren, zegt Limagrain. Maar concurrent Barenbrug schermt dit jaar daarentegen met onderzoek op proefbedrijf Vredepeel van vorig jaar waaruit bleek dat inzaai van Proterra rietzwenkgras tegelijk met de maiszaai een duidelijke saldoverhoging oplevert. Geslaagde gras onderzaai levert veel organische stof op en het blijft mogelijk latere maisrassen te gebruiken met maximale opbrengstpotentie.
Rond 20 april zaaien
Zo vroeg mogelijk mais zaaien rond 20 april is een derde optie, zegt Jos Groten van Wageningen Plant Research. ‘Maïs van het zelfde ras onder gelijke teeltomstandigheden zal bij een vroegere zaaidatum eerder gaan bloeien. Dat zorgt voor een iets korter gewas met meer kolf, die eerder afrijpt. In een gemiddeld jaar, want van jaar tot jaar kunnen de verschillen groot zijn.’
Dit jaar maakt de zaaidatum waarschijnlijk niet zoveel verschil. Rond 20 april gezaaide mais bereikt het groeistadium van 2-3 bladen, waarop de bloeidatum wordt bepaald, niet niet twee weken eerder dan de mais die begin mei is gezaaid. Door de snelle opwarming van het zaaibed naar 20 graden C op zandgrond, kiemde veel mais in een paar dagen tijd.
Gemiddelde bloei rond 20 juli
Gemiddeld bloeit mais na ruim 80 groeidagen, rond 20 juli (vrouwelijke bloei, kwastjes in de kolf). Van jaar tot jaar kan de bloeidatum 2-3 weken verschillen. Mais reageert op de daglengte. Afnemende daglengte is een signaal voor de generatieve fase. Daarom kan het tropische gewas op zijn vroegst begin juli gaan bloeien, als de daglengte voor het eerst weer afneemt.