Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieImago vlees verbetert: ‘Essentieel levensmiddel’

Imago vlees verbetert: ‘Essentieel levensmiddel’

Na jaren van een slechter imago, en ondanks de jarenlange negatieve zienswijze van sommige maatschappelijke organisaties en zelfs voedingswetenschappers over de zogenaamde ‘ongezondheid’ van vlees, lijkt vlees juist aan positiviteit te winnen. Dat blijkt uit de nieuwe Vion Consumer Monitor 2023 gehouden onder consumenten in Duitsland. Deze laat positieve verschuivingen zien in de perceptie van vlees als essentieel levensmiddel, vooral in de leeftijdsgroep tot 34 jaar.

De belangrijkste trends in de vleesindustrie, waaronder regionaliteit en transparantie, blijven volgens de monitor significant. Daarnaast zijn hoge kwaliteit en versheid de belangrijkste aankoopdrijvers. Bezorgdheid over klimaatbescherming speelt nu een rol bij bijna 40 procent van de consumenten. Aspecten als duurzame productie (65 procent akkoord) en CO2-footprint (39 procent akkoord) zijn voor de consumptie echter van wisselend belang.

Vlees is onmisbaar

Volgens het representatieve consumentenonderzoek van Vion Food Group, uitgevoerd door Consumer Panel Services GfK, is 61 procent van de respondenten het eens met de stelling ‘vlees is een onmisbaar onderdeel van de voeding’. Dit is een opmerkelijke stijging van 4 procentpunt ten opzichte van de gespecialiseerde inflatie-enquête in het najaar van 2022 en de eerste opleving sinds 2019 (63 procent). Het GfK Consumentenpanel is representatief voor alle huishoudens in heel Duitsland met gezinshoofden van 18 jaar en ouder.

Vooral jonge gezinnen of koppels zonder kinderen, maar ook bij jonge gezinnen met kleine kinderen, neemt de positiviteit over vlees toe. Verder is bijna de helft van de jongere generatie geassocieerd met Fridays-for-Future, een meerwaarde erkennen in het consumeren van het eiwitrijke natuurproduct: 46 procent van de jongeren onder de 34 is het eens met de stelling 'vlees is gezond'. Bij het laatste reguliere onderzoek waren dat 38,2 procent. Gemiddeld staat 53,0 procent achter deze stelling (2022: 51,3 procent). De dalende trend omtrent reputatie van dierlijke voedingsproducten lijkt om te keren.

Dierwelzijn blijft belangrijk

Driekwart van de ondervraagde vleesconsumenten die de keuze krijgen, geven de voorkeur aan lokaal geproduceerd vlees (vergeleken met 78 procent in 2022) en 60 procent benadrukt het belang van transparante herkomst (vergeleken met 65 procent in 2022). Dierenwelzijn (64 procent minder dan 69 procent in 2022) en duurzaamheid (65 procent minder dan 71 procent in 2022) blijven belangrijke aankoopfactoren bij meer dan de helft van de ondervraagde vleeskopers.

Keurmerken

Ondanks deze voorkeuren neemt het belang van keurmerken af. Dit jaar was slechts 54 procent het eens met de stelling dat keurmerken met toegevoegde waarde (bijv. regionaal, non-ggo, biologisch) voor hen belangrijk zijn bij het kopen van vlees. Vorig jaar was dat nog 59 procent.

Duurzaamheid is en blijft een groot thema bij het kopen van vlees. Er zijn echter verschillen in belangrijkheid tussen de afzonderlijke aspecten van duurzaamheid. Hoewel ruim 65 procent aangeeft dat ze vlees uit duurzame productie zouden kopen als ze de keuze hadden, heeft ongeveer 60 procent op dit moment geen behoefte aan verdere informatie over de CO2-voetafdruk.

Als het echter gaat om het verantwoordelijkheidsgebied voor de herstructurering van de Duitse vleesindustrie, zoals maatregelen voor meer dierenwelzijn of aantal dieren per bedrijf, zijn de respondenten het met bijna 60 procent eens: dit is de taak van de politiek. 43 procent geeft zelfs aan op de hoogte te zijn van concrete politieke plannen, zoals die voor veehouderij-etikettering.

Betaalbaar vers vlees

Consumenten zien kwaliteit en versheid als de belangrijkste aankoopfactoren. Vervolgens wordt volgens Vion gezocht naar een gunstig evenwicht tussen kostprijs en waarde. Een goed stuk vlees kan ook duurder zijn, bevestigt 70 procent van de respondenten. In de context van inflatie en stijgende prijzen vinden minder consumenten vlees in supermarkten (29 procent) en discounters (38 procent) te goedkoop.

Dit staat in contrast met de specifieke inflatiegerichte enquête die afgelopen najaar werd uitgevoerd, waar de cijfers 31 procent (supermarkten) en 41 procent (discounters) bedroegen onder de respondenten die erkenden dat vlees te laag geprijsd is. Slechts 8 procent van de respondenten denkt echter dat de kwaliteitsnormen van grote slachthuizen hoger zijn dan die van kleinere slachthuizen. Vion geeft aan dat dit resultaat teleurstellend is en dat de consument beter voorgelicht moet worden.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Nick Frens

Bron: Vion

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pigbusiness.nl logo
Lees alles over de varkenshouderij onderwerpen markt, diergezondheid, voeding, mest, huisvesting op Pigbusiness.nl
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top