Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerOnderzoek SFR: ‘Rundvlees heeft lagere ecologische voetafdruk dan ander vlees’

Onderzoek SFR: ‘Rundvlees heeft lagere ecologische voetafdruk dan ander vlees’

‘Herkauwers kunnen grotendeels gevoerd worden met voedingsstoffen die mensen niet willen of niet kunnen eten. Dus de 'omzetting van menselijk eetbaar eiwit of energie' is eigenlijk veel beter voor runderen dan voor legkippen, vleeskuikens, kalkoenen of varkens.’ Dat stelt Marco de Mik van Shothorst Feed Research (SFR) na een onderzoek van de ecologische duurzaamheid in de hele dierlijke productieketen.

‘Rundvlees wordt vaak 'beschuldigd' van een lage voerefficiëntie, aldus De Mik. ‘Maar als we kijken naar de hoeveelheid voer of eiwit of energie die geschikt is voor menselijke consumptie die runderen nodig hebben om een kg voedsel of eiwit of energie geschikt voor menselijke consumptie te produceren, is het beeld volledig anders. ‘Voerefficiëntie is een enigszins verwarrende parameter. We hebben een nieuw perspectief nodig, want alleen kijken naar kg vlees of melk of eieren per kg voer is niet voldoende.‘

Voeding en milieu

‘We moeten naar voerefficiëntie kijken vanuit een nutritie- en milieuperspectief.’ Tot die conclusie komt consultant Marco de Mik van Schothorst Feed Research (SFR) na een onderzoek van de ecologische voetafdruk vanaf de productie van diervoer tot aan de karkassen die door het slachthuis worden afgeleverd. Dat deed hij met behulp van Opteinics-software, ontwikkeld door BASF. ‘Dit kan leiden tot verrassende conclusies’, aldus De Mik.

Hele keten meenemen

‘De ecologisch voetafdruk van grondstoffen en diervoeders kan relatief eenvoudig worden berekend door gebruik te maken van algemeen geaccepteerde PEFCR (Product Environmental Footprint Category Rules) Feed-gegevens en de GFLI (Global Feed Life Cycle Assessment Institute) methodologie. Echter, de ecologische voetafdruk is slechts een deel van het verhaal als het gaat om ecologische duurzaamheid in de gehele dierlijke productieketen. We moeten ook andere aspecten overwegen, zoals biodiversiteit, watergebruik en landgebruik. Bovendien hangt de ecologische voetafdruk van een stuk vlees niet alleen af van de samenstelling van het voer, maar ook van het beheer op de boerderij en in het slachthuis.’

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Ingrid Sweers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top