Onderzoek SFR: ‘Rundvlees heeft lagere ecologische voetafdruk dan ander vlees’

‘Rundvlees wordt vaak 'beschuldigd' van een lage voerefficiëntie, aldus De Mik. ‘Maar als we kijken naar de hoeveelheid voer of eiwit of energie die geschikt is voor menselijke consumptie die runderen nodig hebben om een kg voedsel of eiwit of energie geschikt voor menselijke consumptie te produceren, is het beeld volledig anders. ‘Voerefficiëntie is een enigszins verwarrende parameter. We hebben een nieuw perspectief nodig, want alleen kijken naar kg vlees of melk of eieren per kg voer is niet voldoende.‘
Voeding en milieu
‘We moeten naar voerefficiëntie kijken vanuit een nutritie- en milieuperspectief.’ Tot die conclusie komt consultant Marco de Mik van Schothorst Feed Research (SFR) na een onderzoek van de ecologische voetafdruk vanaf de productie van diervoer tot aan de karkassen die door het slachthuis worden afgeleverd. Dat deed hij met behulp van Opteinics-software, ontwikkeld door BASF. ‘Dit kan leiden tot verrassende conclusies’, aldus De Mik.
Hele keten meenemen
‘De ecologisch voetafdruk van grondstoffen en diervoeders kan relatief eenvoudig worden berekend door gebruik te maken van algemeen geaccepteerde PEFCR (Product Environmental Footprint Category Rules) Feed-gegevens en de GFLI (Global Feed Life Cycle Assessment Institute) methodologie. Echter, de ecologische voetafdruk is slechts een deel van het verhaal als het gaat om ecologische duurzaamheid in de gehele dierlijke productieketen. We moeten ook andere aspecten overwegen, zoals biodiversiteit, watergebruik en landgebruik. Bovendien hangt de ecologische voetafdruk van een stuk vlees niet alleen af van de samenstelling van het voer, maar ook van het beheer op de boerderij en in het slachthuis.’

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ingrid Sweers