‘Maak keuze welke melk je wilt produceren’
De voormalige Rabobank specialist hield donderdagmiddag 19 april een inleiding voor het ‘Genootschap ter bevordering van Melkkunde’. Deze vereniging bespreekt jaarlijks de belangen van de zuivelindustrie in Nederland.
Melk schaarste
Het perspectief van onbeperkte beschikbaarheid van melk voor de Nederlandse zuivelindustrie is volgens Voorbergen voorbij . Hij schetste de aanwezigen het beeld dat Nederland als zuivelland tegen de fysieke grenzen aanloopt, onder meer vanwege toenemende duurzaamheidseisen en milieudruk. ‘Nederlandse melk wordt schaars. Niet in de zin dat we niet meer bij de grootste producenten van Europa zullen behoren, maar wel in economische zin. De Nederlandse melkproductie zal niet meekunnen groeien met de wereldwijd toenemende vraag naar melk, die 1,5 à 2 procent per jaar toeneemt .’
Topsegment
Deze week presenteerde zuivelcoöperatie FrieslandCampina plannen om de melkaanvoer per bedrijf te gaan reguleren. Ook wordt er een topsegment met extra meerwaardegecreëerd, voor melkveehouders die willen investeren in de productie van zo duurzaam mogelijke melk. Dit past volgens Voorbergen in de trend dat er een tweedeling ontstaat in de verwaarding van melk in Nederland.
Import boerderijmelk
Enerzijds speelt de zuivelindustrie in op veranderende consumptiepatronen in nieuwe zuivelmarkten, waardoor er bijvoorbeeld steeds meer vraag komt naar bijvoorbeeld mozzarella kaas, en anderzijds vindt er ‘dicht bij huis’ opsplitsing van melkstromen plaats. Ook zal er meer import van boerderijmelk plaatsvinden.