Vlees minderen leidt tot kleinere broeikasgasreductie dan gedacht

Twee maanden geleden wierp Goebbels zich in het klimaatdebat met de bewering dat vleesminderen niet zoveel bijdraagt aan de terugdringing van broeikasgassen dan gedacht. Voorstanders van de zogenaamde eiwittransitie (waarbij dierlijke eiwitten in het dagelijks eten vervangen worden door plantaardige) dragen vaak verkeerde argumenten aan, betoogde hij, en baseren zich te weinig op feiten. Goebbels droeg aan dat veel gronden die gebruikt worden voor vee of veevoer niet geschikt zijn voor andere gewassen, dat rundvlees in Nederland vooral een bijproduct is van de zuivelindustrie en dat varkens reststromen uit de levensmiddelenindustrie verwerken en daardoor sterk circulair zijn.
De Tweede Kamer vroeg de minister om een reactie. Die heeft ze nu gegeven in een Kamerbrief. Ze bevestigt daarin de beweringen van Goebbels en stelt dat de veesector in Nederland per kilo opbrengst duurzamer is dan in andere landen. Maar desondanks, schrijft ze, gaat de productie van voedsel gepaard met aanzienlijke emissies van broeikasgassen en dierlijke producten nemen daarvan een groot deel voor hun rekening. Daarom, stelt ze, kan een afname van de consumptie van voedsel van dierlijke oorsprong zeker een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.