
'Veldbonen passen goed in mijn teeltplan'

“Ik zat heel ruim in mijn snijmaïsvoorraad en had meer dan genoeg ruwvoer", geeft Terwel aan. “Ik wilde daarom een deel van de teelt vervangen door krachtvoer. Door grondruil met een akkerbouwer in de buurt kan ik vier hectare veldbonen zaaien op zijn kleigrond, terwijl hij een deel pootaardappelen op mijn schone grond kan telen.”
Kostprijs aanzienlijk lager
Voor starters kan het moeilijk zijn om met veldbonen voldoende opbrengst te halen en de teelt kosteneffectief te maken. Terwel: “Het eerste jaar teelde ik zomerveldbonen op onze eigen zandgrond en hadden we problemen met Rhizoctonia, een wortelschimmel. Na het ruilen van grond teel ik nu 4,5 hectare winterbonen op rivierklei met een zeer goede opbrengst van ongeveer 7,8 ton drogestof per hectare. En alhoewel het 1,5 kg veldbonen kost om 1 kg soja te vervangen, is de kostprijs toch aanzienlijk lager. Vooral bij de hoge krachtvoerprijzen van tegenwoordig.”
‘Je moet erbovenop zitten, regelmatig kijken en adequaat bijsturen waar nodig’
Intensieve teelt
Terwel is niet zelfvoorzienend, maar kon zijn koeien vorig jaar zes maanden veldbonen voeren. Daarmee haalde hij een gemiddelde melkproductie van 9.100 kg. “Ik ga niet opschalen want het is een behoorlijk intensieve teelt”, legt Terwel uit. “Als je veldbonen teelt, moet je er echt voor gaan. De structuur van je perceel weegt zwaar, je moet bijvoorbeeld niet zaaien op kapotgereden grond. Daarnaast moet je oppassen voor een te vochtige grond, aangezien schimmels zoals de chocoladevlekkenziekte (Botrytis fabae) daar goed in gedijen. Je moet erbovenop zitten, regelmatig kijken en adequaat bijsturen waar nodig. En zodra de winterbonen rijp zijn moet je ze snel dorsen, anders verlies je te veel. Als je niet op tijd bent mis je de boot en ben je je opbrengst kwijt.”
Meer weten?
Tekst: Limagrain Nederland BV