Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieColumn: Opgeven is (g)een optie?

Column: Opgeven is (g)een optie?

Zoals we laatst vertelden, zijn we sinds kort over op GMO vrij voer. Volgens onze voeradviseur kon dat prima, we konden dezelfde hoeveelheid melk blijven leveren zonder extra kosten. Al snel viel de melkproductie. Onze boekhouder adviseerde per direct te stoppen. Hij complimenteerde ons dat we zochten naar mogelijkheden voor extra inkomsten, maar dat niet alles goud is wat blinkt.

Het advies is nog even terzijde gelegd en zijn we op zoek gegaan naar leveranciers van GMO vrij voer en ervaringen. Wij belden onze voeradviseur. Tja... Ehm... Probeer eens wat meer graan, dat is vast de oplossing! Vierde telefoontje na uitblijven van resultaat; ehm... tja... Probeer maar maisgluten, dan moet de melkproductie wel gaan stijgen. Resultaat bleef uit en we voelen ons zijn proefkonijn. Moeten we het opgeven en de extra gegenereerde centen per liter melk terugbetalen aan de melkfabriek? Of wachten we nog even af?

Ik wens u veel personeel

Ook heb ik weleens geschreven over het hebben van personeel. Onervaren als we waren in het leidinggeven, kregen we drie jaar geleden te maken met twee medewerkers. De wens ´ik wens u veel personeel´ valt allemaal nog best wel mee... Totdat... je tegengas geeft. We hebben op dit moment vier medewerkers. Ik besloot, na een extreem overuren-briefje van één van onze medewerkers, op de klok te gaan letten. En daar kwam algauw de aap uit de mouw: het afronden van de werkuren gaat per halve uren en standaard afgerond naar boven. 3 uur en 10 minuten word 4 uur op je loonbriefje. En gewoon een kwartier eerder op je werk komen en wat heen en weer lopen is ook een half uur waard. Het aanspreken levert een chagerijnige medewerker op die ook vervolgens beweert niet extra te kunnen komen werken als zijn collega ziek is, omdat hij net wat anders heeft die avond.

Een andere nieuwere medewerker liegt over de dingen die anders nooit gebeuren, zoals koeien uit twee groepen gemixt (Nee hoor, niet vergeten de buis dicht te doen!) of het chloorwater dat we gebruiken na het melken van koeien met hoog celgetal op de helft van de melkbeurt nog steeds kraakhelder hebben (Ja natúúrlijk maak ik het melkstel schoon na ieder koe met paarse bandjes).

Wat doe je met zulke medewerkers? Ontslaan is nog al hoogdravend, maar soms hebben we er veel zin in. Ze er op aan spreken met genoemde gevolgen is weleens frustrerend. Koos heeft nu twee avonden gevolgd waar het ging over het omgaan met personeel. Wat tips: betrek je medewerkers bij de resultaten van je bedrijf, laat ze meezoeken naar oorzaken en oplossingen en organiseer één keer in de maand een gezamelijke koffietafel waar alles besproken word. Goed, daar kunnen we wat mee doen!

Koe bij de horens vatten

Met ons slachtkalverenbedrijf ging niet zo als het moest. Onze medewerker deed niet wat van hem gevraagd werd en kon onze opdrachten niet onthouden ondanks dat alles beschreven en besproken is. Om de tafel dus. Met papieren waar alle resultaten op staan, kosten per kalf, einddoel, ziektebestrijding, alles. Na 2,5 uur besloot hij met de zin: ik vond het fijn om op papier te zien waar we mee bezig zijn, dat geeft een goed overzicht! Super toch?

Foto van Hester Kluin
Tekst: Hester Kluin

Koos en Hester Kluin wonen sinds oktober 2013 in Denemarken. Hun ouders waren geen melkveehouder en ook financieel zaten ze niet zo ruim dat ze gemakkelijk boer konden worden. Onder het motto: ‘wij-willen-een-melkveebedrijf-in-ons-leven’ zijn ze, na een langdurig proces, uiteindelijk in Denemarken terecht gekomen Daar hebben ze nu een melkveebedrijf met 200 jerseykoeien en 131 hectare voedergewassen.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top