Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsGezondheidColumn: Breek me de bek niet los

Column: Breek me de bek niet los

„Mam, voelt die koe er niets meer van?”, vraagt ons meisje, terwijl ze mijn hand pakt. „Nee hoor, ze voelt er niets meer van.” Het begint te sputteren en ik stel voor om naar binnen te gaan. „Nee, ik wil wachten tot de kop er helemaal af is.” En ze blijft ongestoord kijken naar onze veearts, die deskundig door huid en vlees snijdt om het punt te vinden waar hij de kop van de koe er zo af kan breken. Hij doet het in ieder geval heel wat beschaafder dan die medewerker van de Veterinaire Dienst, die een paar jaar terug gewoon met een bijl in de hals van onze dode koe begon te hakken.

Het blijft raar. Dat we zelf de kop van een dode koe eraf moeten halen, alvorens de kadaverdienst haar op mag halen. Vervolgens moeten we met die kop achterin de auto naar de Veterinaire Dienst in de stad (een uur rijden). En mag je hopen dat je dat dezelfde dag nog kan doen. Maar we hebben deze keer pech. Ons koetje gaat dood op vrijdag. Michel belt naar de Veterinaire Dienst of er van het weekend iemand is. Hij krijgt het vage antwoord dat onze veearts dat wel weet. Onze veearts zegt: „Hoe moet ik dat nou weten?”. Ja, hoe vaak moet hij nou ergens een kop afsnijden? Die kleine boertjes voeren een dode koe gewoon aan hun honden. Eind van het liedje: de kop kan pas maandag weg. En dat met deze warmte. Gelukkig pas hij in de koelkast bij de kalfjes…

Vierde in één week tijd

Ja, dan zit je al acht jaar bij de EU en hebben ze het nog niet voor elkaar gekregen dat ze het desbetreffende orgaan gewoon bij de kadaverdienst uit de kop van de koe kunnen snijden. Tja. En normaal hebben we ook zelden een dode koe. Maar dit is al de vierde in één week tijd. Twee hoogdrachtige koeien die door vermoedelijk hittestress dood neervielen. En twee (waaronder deze) die na een week mank lopen en klungelen uiteindelijk niet meer in de benen wilden komen en de geest gaven.

Omdat de veearts toch aan het snijden is, kijkt hij of hij bij de organen misschien nog iets afwijkends kan vinden. En jawel. De milt en de lever zitten beide vol ontstekingen. Waarschijnlijk een voortzetting van de dikke ontsteking die ze in haar klauw en poot had? Kan een ontsteking dan zover het lichaam intrekken? Met enige angst zie ik voor me hoe we nog tien koeien hebben die zo slecht lopen. Ja, dat we al lange tijd klauwproblemen hebben bij de koeien dat wist ik wel. Maar dat het zo ernstig was?

Klauwbad

De volgende dag plaatsen we meteen een klauwbad met formaline bij de uitloop van de melkstal. Maar het is duidelijk dat de koeien dat een minder goed idee vinden dan wijzelf. Opstoppingen, koeien die willen draaien, schijterij, koeien die behendig de poten aan de zijkant van de bak weten te zetten. Wat zal het zeer doen bij de koeien die al een ontsteking hebben. Ja, die mogen er ook eigenlijk niet door, hoor ik later van Michel. Maar hoe selecteer je die uit? Zucht.

Het is een bacterie in de stal, legt Michel me verder uit. En die versleep je ook naar het jongvee. Hoe voorkom je dat? En de koeien die het al hebben? Wat moeten we daarmee? Eerder en vaker antibiotica spuiten? We zijn druk bezig om op de plek van onze stropot ligboxen te maken. Of, nou ja, de eerste mestgang zit erin. Maar wat als we straks wel ligboxen hebben? Hoe moeten die koeien met zere poten dan ooit uit de boxen komen? Ze passen allemaal ook niet in ons aparte strohok. Of moeten we ze sowieso van te voren al afvoeren?

Meteen opruimen

We spraken jaren terug eens een boer die vertelde dat hij een zieke koe hoe dan ook meteen opruimde. Hij ging er niet mee dokteren. Kon hij al zijn aandacht aan de gezonde koeien schenken. Zit wel wat in. Maar al zouden we het willen, soms hebben we gewoon moeite om een slachthuis te vinden die koeien wil hebben. Zijn we een week aan het rondbellen en er weer achteraan bellen en gaat ondertussen de koe dood.

En ja, ik weet het, dood hoort ook bij het leven op een boerderij. Maar zelf zie ik toch liever een koelkast vol met biestemmers dan één met een dooie koeienkop erin.

Foto van Miranda Noordman
Tekst: Miranda Noordman

Michel en Miranda Noordman wonen sinds de zomer van 2005 in Roemenië. Oorspronkelijk komen ze uit Wijthmen en Dalfsen, vlakbij Zwolle. Met een startkapitaal van 30.000 euro kwamen ze in Oost-Europa terecht. Het eerste jaar molken ze zes Roemeense koeien met de hand, in een halve schuur op een oude staatsboerderij. Met vallen en opstaan zijn ze gegroeid tot 140 stuks melkvee, in een nieuwe stal met 2x14 swing-over melkput.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top