Column: Aanscherping derogatie
„LTO Noord heeft ruim 700 reacties van boeren verzameld en in Den Haag aangeboden. Dijksma heeft toegezegd dat ze met adequate oplossingen voor knelgevallen komt, maar ik vraag me af wat knelgevallen zijn. Dat weet nog niemand.
In mijn geval heeft vooral de 250 kilo dierlijke mest naar 230 kilo grote gevolgen. In mijn bemestingsplan ben ik uitgegaan van 250 kilo. Ik heb berekend hoeveel mest ik zelf mag plaatsen en hoeveel ik moet afzetten. In plaats van 1.000 moet ik nu 1.300 kuub mest afvoeren. Tegelijkertijd moet ik meer kunstmest aanvoeren. Ik heb al afspraken met akkerbouwers in Drenthe gemaakt voor de afzet van mest. Dierlijke mest willen ze graag voor eind mei hebben.
Die extra mestafvoer heb ik dus niet in de put. Dat betekent dat ik de koeien nu binnen moet houden om de mestopslag aan te vullen. Maar als ik mest in opslag doe en later in het jaar afzet, kost me dat veel meer. De prijzen van opslag en afvoer in de loop van het jaar lopen vaak aanzienlijk op. Daar zit ik niet op te wachten.
Het kromme is ook dat ik van plan was om mijn koeien dit jaar deels te weiden. Ik houd ze sinds 2006 binnen, maar door de weidetoeslag wil ik het beweiden dit jaar proberen. Maar omdat ik nu zuinig moet zijn op mijn mest, moet ik de koeien binnenhouden. Dijksma jaagt koeien op stal door de strenge derogatie-eisen. De vraag is of ik wel aan de eis van 120 dagen kom en ook de weidegangtoeslag misloop. Het hele gebeuren werkt averechts.
De Kamerleden aan wie we de petitie hebben overhandigd, reageerden begripvol, maar brachten dat in het debat nauwelijks naar voren. De hoop is nu gevestigd op hulp voor de knelgevallen. We hopen dat het voor sommige boeren nog wat lucht geeft.”
Tekst: Rudie Haarman