Column: Verrast door 't gras

Het zijn toch boeiende tijden. Zo komen we er achter dat iedereen eenieder afluistert. En Sinterklaas komt er weer aan, maar neemt hij nou wel of niet een Zwarte Piet mee? Van mij mag hij zijn team best uitbreiden met een Graspiet (groen), een Pietje Pitamientje (melkwit) en een Goudse Piet (geel).
Grasgroei
Minstens net zo boeiend en verrassend is de toenemende grasgroei zo laat in de herfst! Door plensbuien gingen de koeien op stal. Vervolgens begint de zon weer te schijnen en groeit het gras alsof het voorjaar is. Veel koeien die weer buiten grazen.
Mocht je twijfelen: veehouders van Dynamisch Weiden ondervonden vorig jaar dat overdag weiden op het late najaarsgras (eventueel een paar uur) tot begin november positief uitpakt. Het zorgde voor iets meer eiwit in de melk en een kleine besparing op eiwit bijvoeding.
Voordeel
Weiden is nu juist in het voordeel. Bij maaien is altijd de vraag: pak ik die (halve) snede nog? Met weiden kun je flexibeler meebewegen met het wisselende groeiseizoen. Het zachte weer lijkt één van de variaties in het weer die we steeds vaker zullen meemaken, als onderdeel van de veelbesproken klimaatverandering.
Groeidagen
Wat betekent dat voor grasgroei en beweiding? Ik heb er wat bronnen op nageslagen en hoewel de scenario's verschillen, zijn de meeste er duidelijk over dat de gemiddelde temperatuur stijgt, evenals het kooldioxidegehalte (CO₂). Een RIVM-rapport geeft aan dat de temperatuur tussen 1998 en 2020 1,5°C stijgt. Tot 2050 kan er nog eens 1,5°C bijkomen.
Dat gaat samen met meer extremen: vaker droogte, afgewisseld met hevige regenval. Maar ook meer warme dagen in voor- en najaar. Sinds 1980 telt elk seizoen al 10 tot 20 meer groeidagen met een temperatuur boven de 5°C.
Paar uur weiden
In een paar uur weiden eten de koeien al een paar kilo drogestof uit gras, mits ze niet al te vol naar buiten gaan. Vertrapping valt soms te voorkomen door de koeien aan de achterkant het perceel in te laten en voor er weer uit. Het lijkt lastig, maar met een beetje gewenning leren de koeien het wel.
Grasgroei
De grasgroei, gemeten op Zegveld, bedroeg afgelopen periode ruim 40 kilo drogestof per dag per hectare. Duidelijk boven de 15-30 kg drogestof per hectare die normaal is voor deze tijd van het jaar.
Tekst: De Weideman