Column: Schmallenberg niet onderschatten

“Ik vind het opvallend dat de meeste besmettingen in Gelderland en Overijssel voorkomen, al heb je daar ook het meeste rundvee. In Friesland komt het minder voor, naar het schijnt. Waarschijnlijk heeft bosrijke omgeving een gunstig leef klimaat voor de knut. In april zijn de meeste besmettingen geconstateerd. We zijn er zeker nog niet vanaf en vaccineren kan dit jaar nog niet.
Afweer
Maar vorig jaar zijn de meeste koeien in aanraking geweest met het Schmallenberg virus, komend weideseizoen zullen deze koeien naar verwachting voldoende afweer hebben waarbij de te verwachten verschijnselen minder heftig zullen zijn.
Ophokken
Wat kun je doen om vliegen en knutten uit de de stal te houden? Men zegt dat knutten niet in de stal komen, ophokken schijjnt bij paardenziekten (staart en manen eczeem) die ook door de knut worden (overgebracht) goed te helpen. Maar ik spreek ook boeren die de kleine knuttenvliegjes wel degelijk in de (melk) stal hebben gezien. Vliegen bestrijden kan in ieder geval met pour –on middelen. Hoewel hiervoor wel wachttijd geldt lijkt mij dit het meest praktische oplossing. Het is belangrijk dat deze middelen beschikbaar blijven.
Longwormen
Nog een tip: dit najaar zijn bij het opstallen van kalveren relatief veel longworm infecties aangetroffen. Dat komt mogelijk door de natte zomer van 2011 waardoor schimmels en wormen sneller groeien. De remedie tegen wormen is weiden op etgroen of enten. Ent op tijd, zes weken van te voren. Voor inscharen eerste enting vier weken, tweede enting twee weken later betekent goed beschermd!
Tekst: Herman ter Keurs