Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
Beter Voeren. Beter Boeren. logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Beter Voeren
  • Contact
Beter Voeren. Beter Boeren.VoerHoge voederwaarde behouden in de lasagnekuil

Hoge voederwaarde behouden in de lasagnekuil

Voeradviseur bij lasagnekuil
Voeradviseur bij lasagnekuil
De eerste snede zit op de meeste plekken onder het plastic. Het is groeizaam weer en de tweede snede komt eraan. Veel melkveehouders maken een lasagnekuil met meerdere snedes over elkaar. Het tussentijds openen van de kuil verstoort het conserveringsproces waarbij verliezen kunnen ontstaan. Hoe zorg je voor zo min mogelijk verliezen en bewaar je de hoge voederwaarde van de eerste en tweede snede in de lasagnekuil?

Melkzuurbacteriën doen het werk

Na het inkuilen dek je de kuil zo snel mogelijk netjes af. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht meer bij het gras kan komen. Melkzuurbacteriën werken onder anaerobe omstandigheden en gaan dus pas aan de slag als al het zuurstof weg is. Ze zetten suikers uit het gras om in melkzuur waardoor de pH waarde van de kuil naar beneden gaat. Dit proces duurt net zolang totdat de kuil een stabiele pH waarde heeft bereikt (≈4). Eenmaal dit punt bereikt, blijft de kuil stabiel en conserveert het gras. Onder deze omstandigheden kunnen ongewenste bacteriën en schimmels weinig tot geen schade aanbrengen en blijft de voederwaarde van de kuil behouden.

Zuurstof en ongewenste bacteriën stoorzender

Bij een lasagnekuil maak je de graskuil meerdere keren open. Hierdoor komt er telkens weer zuurstof bij de kuil dat het conserveringsproces verstoort. Daarnaast neem je met inkuilen weer nieuwe ongewenste bacteriën en schimmels mee die het gras van de vorige snedes kunnen aantasten. Met de volgende aandachtspunten verklein je de kans op verliezen en benut je de voordelen van een lasagnekuil optimaal.

4 aandachtspunten

Vier aandachtspunten die je eenvoudig kan toepassen en waarmee je de voederwaarde van de lasagnekuil behoudt:

  1. Houd het plastic zo kort mogelijk van de kuil
    Zo beperk je de tijd dat er zuurstof in de kuil komt.
  2. Laat de onderkant van het plastic goed drogen
    Nat plastic kan ongewenste bacteriën en schimmels meenemen.
  3. Rijd de kuil pas aan vanaf de eerste laag nieuw gras
    Net als nat plastic, kunnen banden van de trekker ongewenste bacteriën en schimmels meenemen.
  4. Gebruik in elke laag een kuiltoevoegmiddel
    Met een kuiltoevoegmiddel ga je voor een snelle conservering, behoud je de voederwaarde van elke laag in de kuil en geef je optimaal ruwvoer aan je koeien.

Kuiltoevoegmiddel in lasagnekuil

Het gebruik van een broeiremmer is in de basis van de lasagnekuil (onderste lagen) in principe niet nodig. Ecosyl bevat enkel een grote hoeveelheid zuivere melkzuurbacteriën (MTD/1) die de conservering stimuleren. Andere bacteriën die broei remmen verbruiken een deel van de voederwaarde. Zet alleen als het echt nodig is een broeiremmer in; wanneer de verliezen door broei groter zijn dan die door broeiremmende bacteriën.

De toplaag van de lasagnekuil is het meest gevoelig voor broei. In deze laag is het verstandig om met Ecocool zowel de conservering te stimuleren met sterke melkzuurvormende bacteriën (MTD/1), als broei te remmen met azijnzuurvormende bacteriën (PJB/1).

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Goed voeren is de basis om succesvol te boeren. Het is een optelsom van goed ruwvoer, een uitgebalanceerd rantsoen en optimale pensgezondheid. ‘Beter Voeren. Beter Boeren.’ is een initiatief van Volac en Volac Wilmar. Samen vormen ze een internationaal familiebedrijf dat al meer dan 40 jaar hoogwaardige en bewezen producten ontwikkelt voor het verbeteren van de ruwvoerkwaliteit en het optimaliseren van de rantsoensamenstelling.
Lees verder
Producten
  • Megalac pensbestendige vetten
  • Ecosyl inkuilmiddelen
  • RumiBEO
  • UltraCell
  • UltraSorb R
Social Media
  • Ecosyl - Toppers in Ruwvoer
  • Megalac - Koeien in conditie
  • Beter Voeren. Beter Boeren.
  • Ecosyl
  • Megalac
Contactpersonen
  • Couzijn Bos

    Couzijn Bos

    Ruwvoer en inkuilmiddelen

    0651571622

    0651571622

    couzijn.bos@volac.com

  • Paul Fransen

    Paul Fransen

    Pensgezondheid en vetten

    0646207516

    0646207516

    paul.fransen@volac.com

Meer contact
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top