Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topvoer logo
  • Home
  • Bodem en Bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
  • Topvoercoach
  • Aanmelden
TopvoerEconomieMelkveehouders maken werk van verlagen ruw eiwit in rantsoen

Uitslag stelling:

Melkveehouders maken werk van verlagen ruw eiwit in rantsoen

Een ruime meerderheid van de melkveehouders stuurt bewust aan op het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen. Dat blijkt uit een peiling op Melkvee waarop 699 bezoekers van de site een reactie gaven.

Op de vraag ‘Naar hoeveel ruw eiwit in het rantsoen streef jij’ gaf een op de drie melkveehouder (33 procent) aan dat ze naar een ruw eiwitgehalte streven van 151 tot 160 gr/kg ds. Een nagenoeg even grote groep (32 procent) streeft naar een ruw eiwitgehalte van 160 gr/kg ds en meer.

Ruim een op zes melkveehouders (17 procent) streeft naar ruw eiwit aandeel van 141 tot 150 gr/kg ds en een op de twintig (5 procent) zelf naar een aandeel van 140 gr/kg ds. Een ruime minderheid (8 procent) geeft aan dat hij/zij niet kijkt naar het ruw eiwitgehalte of het niet weet (5 procent).

Afspraak met sectorpartijen

Het verlagen van het ruw eiwit in het rantsoen is een belangrijk methode om de ammoniakuitstoot te verminderen. Een vuistregel is dat elke gram minder ruw eiwit per kg ds leidt tot 1 procent minder ammoniakuitstoot. De overheid heeft met sectorpartijen afgesproken dat het gemiddelde ruw eiwitgehalte in 2025 op maximaal 160 gr/kg ds zit. In 2019 lag het gemiddelde niveau op 167 gr/kg ds.

Lees verder onder de afbeelding

De melkveebedrijven die deelnemen aan Koeien & Kansen willen echter verder gaan dan het landelijk streven. Ze hebben vanaf 2020 het doel gesteld van maximaal 155 gr/kg ds en vanaf dit jaar tot 153 gram.

De bedrijven realiseerden in 2022 een gemiddeld RE-gehalte in rantsoen van 153 gr/kg ds in het rantsoen. 11 bedrijven haalden afgelopen jaar het oorspronkelijke doel van maximaal 155 gr/kg ds. Agro-innovatiecentrum De Marke wist de voeding met slechts 141 gram RE rond te zetten en desondanks een productie van 9.700 kg melk per koe te realiseren. Op De Marke wordt met een aandeel van 13 procent wel veel bijproducten gevoerd.

Vijf bedrijven haalden vorig jaar het doel van 155 gram RE niet. Een van deze bedrijven voert veel graskuil en krachtvoer met een hoog RE-gehalte en een ander bedrijf voerde veel vers gras (ongeveer 3.500 kg ds per koe) en geen maïs en bijproducten waardoor het minder sturingsmogelijkheden heeft dan andere bedrijven en sterk afhankelijk is van de groeiomstandigheden en kwaliteit van de grasproductie om de doelstelling voor dit jaar te halen.

Graskuil en krachtvoer belangrijk

Uit onderzoek blijkt dat het RE-gehalte van vers gras op de bedrijven in 2022 gemiddeld 9 gr/kg ds hoger was dan in een jaar eerder. Ook het RE-gehalte van bijproducten en krachtvoer was het afgelopen jaar 7 gr/kg ds hoger.

De hogere RE-gehalten werd in 2022 gecompenseerd door lagere RE-gehalten in de gras- en maïskuil met respectievelijk -4 gr/kg ds en -3 gr/kg ds. Graskuil speelt een belangrijke rol bij het verlagen van het ruw eiwit omdat deze het afgelopen jaar 35 procent van het rantsoen uitmaakte op de Koeien & Kansen-bedrijven. Daarnaast bestond 23 procent van het rantsoen uit krachtvoer, 20 procent uit maïs en 15 procent uit vers gras.

Naar graskuil speelt ook krachtvoer een sleutelrol bij het verlagen van het RE-gehalte bij de Koeien & Kansen-bedrijven die nog niet aan de doelstelling voldoen.

Foto van Stefan Buning
Tekst: Stefan Buning

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.

Beeld: Ellen Meinen, Agrio

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is topvoer?
Bij Topvoer ligt de nadruk op ruwvoer van eigen bodem. Verdeeld over de thema’s: Bodem en Bemesting, Gewas, Oogst en Voeren. Niet alleen over gras en maïs maar ook andere voedergewassen. Topvoer kent de Topvoercoach. Dit is een wisselende specialist die op basis van praktijkvragen van melkveehouders gaat helpen bij het oplossen van problemen op het gebied van ruwvoer. Veehouders kunnen kuilen aanmelden en vragen daarover stellen die aan de Topvoercoach voorgelegd worden.
Topvoerpartner
Barenbrug logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top