
1% meer NDF vertering = 15 VEM extra

Extra VEM
VEM is een optelsom van de verteerbare bestanddelen van de gehakselde maisplant. Let bij de rassenkeuze dus op zetmeel én op de verteerbaarheid van de restplant (NDF verteerbaarheid). Deze is van grote invloed op de VEM: elke 1% hogere NDF-verteerbaarheid = 15 VEM extra. (bron: Schothorst Feed Research)
Meer melk
De winst van een beter verteerbare restplant (celwandverteerbaarheid) loopt hard op: elke hap snijmais bestaat voor 65% uit restplant. Een goede celwandverteerbaarheid zorgt voor meer energie op pensniveau, wat een gunstig effect heeft op de melkproductie.
De energie uit celwanden is bovendien veilige energie: deze komt geleidelijk vrij en geeft daardoor geen verhoogde kans op pensverzuring.
Rekenvoorbeeld:
- Standaard snijmais met 51% NDF-verteerbaarheid heeft 950 VEM
- LG snijmais met 56% NDF-verteerbaarheid heeft 1.025 VEM
- 5% meer NDF-verteerbaarheid = 5 x 15 = 75 VEM extra!
Meer informatie over NDF-verteerbaarheid en de rassenkeuze? Neem contact op met de LG ruwvoerspecialist in uw regio, of kijk op onze website.
Oost-Nederland:
Gerrit Nusselder 06 – 53 69 86 24
Oost-Brabant en Limburg:
Hein Peeters 06 – 83 22 48 99
Noordwest- Nederland:
Fred Lugthart 06 – 10 18 98 54
West-Nederland:
Antoon Verhoeven 06 – 23 30 88 04
Tekst: LG