Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu

Zicht op zucht

De juiste energie en eiwitvoorziening in het rantsoen, voldoende beweging, structuurvoorziening, histamine, Kation/Anion Balans en de verhouding tussen kalium en natrium hebben invloed op zuchtvorming. Laat om zucht te voorkomen altijd een droogstandsrantsoen berekenen.

Zucht is een ophoping van vocht in het bindweefsel rond het klierweefsel in de uier. Door de zwaartekracht is beginnende zucht het eerst zichtbaar op het laagste punt van het lichaam. Koeien met zucht hebben een verminderde afvoer van vocht via bloed en lymfe en hebben een verhoogde bloeddruk in de uier rond afkalven. Zucht geeft meer kans op verwondingen, mastitis en beschadiging van de ophangband. Het is een pijnlijke aandoening.

Zo voorkomt u zucht:

Energie-en eiwitvoorziening
Controleer dagelijks de voeropname (kg voer/koe/dag) en let goed op verhoudingen in het rantsoen. Laat altijd een droogstandsrantsoen berekenen.

Veel beweging
Een goede bloeddoorstroming vermindert de kans op zucht. Geef uw dieren daarom voldoende bewegingsruimte tijdens de droogstand.

Kalium/natrium-verhouding
Teveel kalium en te weinig natrium geeft meer kans op zucht. Laat dus altijd een droogstandsrantsoen bereken volgens de 100-dagenaanpak voor een juiste kalium/natriumvoorziening.

Kation/Anion Balans
Een lage verhouding tussen Kationen (Natrium, Kalium) en Anionen (Chloor, Zwavel) is essentieel om zuchtvorming in de droogstand te voorkomen. Een ruwvoeranalyse geeft duidelijkheid.

Histamine
De koe vormt extra histamine bij een overmatige pensfermentatie of een overmaat aan fermenteerbaar eiwit in de pens. Denk aan een slecht geconserveerde kuil, structuurgebrek, hoge verhouding Snel Fermenteerbaar Ruw Eiwit / Snel Fermenteerbare Koolhydraten of pensverzuring. Dit leidt tot verstoring in de stofwisseling, waardoor de koe zelf ook meer histamine produceert. Door de vaatverwijdende werking geeft histamine meer kans op zucht, dikke hakken en klauwbevangenheid.

Structuurvoorziening
Bij een structuurtekort neemt de herkauwactiviteit en dus de natriumbicarbonaatproductie af. Dit zorgt voor te weinig osmose, waardoor zucht kan ontstaan. Voldoende structuur verlaagt daarnaast de energiedichtheid in het rantsoen en zorgt voor actieve koeien. Let wel op de smakelijkheid en kwaliteit.

 

Tekst: Henk Dings, Sanne van Raalte, Agrifirm Feed

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top