Alfa adviseert voor 2023 een financiële buffer van 10 cent per kilo melk

De toekomst blijft moeilijk te voorspellen, stelt Alfa, maar de adviseurs signaleren wel een aantal trends waar melkveehouders mee aan de slag kunnen. Zodat de uitgaven op bedrijfsniveau zich goed verhouden tot de opbrengsten en de melkveehouders voldoende financiële ruimte overhouden voor de noodzakelijke aflossingen.
Melkprijs naar 45 cent
De gemiddelde melkprijs kwam in 2022 uit op 57,27 euro per 100 kilo melk bij een levering van 1 miljoen kilo melk met 3,4 procent eiwit en 4,2 procent vet. De voorspellingen voor de melkprijsontwikkeling in het lopende jaren komen uit rond de 45 euro per 100 kilo melk. En dat is ruim boven het lange termijn melkprijs van 38,5 eurocent, die het KWIN hanteert.
Krachtvoerprijzen onder druk, mestafzetkosten nemen toe
Over de waarde en de kwaliteit van het ruwvoer is nog weinig te zeggen op dit moment, het echte groeiseizoen moet immers nog beginnen. Krachtvoer en krachtvoermengsels zijn nog steeds stevig aan de prijs en liggen gemiddeld genomen zo’n 10 cent boven het niveau van 2021. De verwachting is dat de prijzen in 2023 langzaam zullen gaan dalen.
Het afbouwen of wegvallen van de derogatie leidt op veel bedrijven tot extra mestafzetkosten al dan niet in combinatie met de aanschaf van extra kunstmest. Alfa verwacht dat de lagere normen voor dierlijke mest ook invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van het ruwvoer. En uiteindelijk ook op het voersaldo.
Aandacht voor variabele kosten op korte en lange termijn
De in 2022 opgebouwde financiële buffer biedt dan ook weinig garanties op een zorgeloos 2023.
Alfa benadrukt in Cijfers die Spreken de noodzaak om alert te blijven op de hoogte van de variabele kosten. De meeste melkveehouders kunnen immers een flinke belastingaanslag tegemoet zien. Een liquiditeitsbegroting kan daarbij een handig hulpmiddel zijn. Het geeft de melkveehouder inzicht in de liquiditeit van het bedrijf door het jaar heen. En het maakt inzichtelijk wanneer de buffer van vorig jaar moet of kan worden aangesproken of wanneer de limiet van de rekening-courant in beeld komt.
Naast het opstellen van een jaarbegroting voor financieel inzicht op de korte termijn. Adviseer Alfa melkveehouders ook na te denken over investeringen die op termijn zorgen voor een verlaging van de variabele kosten. Voorbeelden hiervan zijn: warmteterugwinning, zonnepanelen, energiearme vacuümpompen, maar ook innovaties om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Rente en inflatie verhogen de kosten
De hoge inflatie heeft nog steeds een grote invloed op de bedrijfskosten. Hoewel de vooruitzichten voor 2023 wat gunstiger zijn dan de resultaten van 2022. In 2022 kwam de gemiddelde inflatie uit op 11,2 procent tegen een geschatte gemiddelde inflatie in 2023 van 5,6 procent. Zorgt ook een inflatie van 5,6 procent voor prijsstijgingen over de hele linie.
Tegelijkertijd loopt de rente nog steeds op. Op 16 maart kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) al de tweede rentestijging van 0,5 procent in 2023 aan. Waarbij Alfa aantekent dat het niet ondenkbaar is dat de rente in de loop van 2023 nog een keer met een half procent wordt verhoogd. In het tijdsbestek van een jaar liep de rente van de ECB op van 0 naar 3,5 procent. Ondernemers met leningen waarvan de vaste rente dit jaar afloopt, krijgen te maken met extra rentekosten van 3 procent of meer.
Een hogere rente heeft direct effect op de post huur, afschrijving en rente (HAR). Wanneer de rentekosten oplopen blijft er automatisch minder geld over voor huur en afschrijving.
Lange termijnvisie blijft koffiedik kijken
Het uitblijven van duidelijke beleidskeuzes vanuit de overheid maakt het opstellen van een lange termijnvisie vrijwel onmogelijk. Wel adviseert Alfa melkveehouders om goed na te denken over hun positie als ondernemer. Vragen die melkveehouders zichzelf zouden moeten stellen, zijn bijvoorbeeld: Wat wil ik, wat kan ik en brengt het ook geld op?

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Alfa Accountants