‘Goed nadenken over bedrijfsstrategie bij grote ruwvoervoorraad‘

Afgelopen weken kwamen verschillende voerleveranciers met hun jaarcijfers naar buiten. De ene na de ander meldde een toegenomen omzet van voer, ook in de melkveehouderij. „En dat terwijl het aantal dieren op melkveebedrijven door het fosfaatreductieplan is afgenomen. Veehouders zijn dus vooral meer kilo’s krachtvoer per koe gaan voeren. Dat kunnen we ook terug zien in de productiecijfers”, laat Jan Kappers van Alfa weten.
Puur vanuit de geldstroom kan Kappers deze strategie wel volgen. „Het levert direct meer melkgeld op. Er zijn echter ook veel meer ruwvoervoorraden op de balans gekomen. Een beetje buffer kan geen kwaad maar het is wel zaak om dit ruwvoer tot waarde te laten brengen.” Kappers adviseert veehouders daarom nu al bewuste keuzes te maken bij de ruwvoerteelt maar ook bij de beweidingsstrategie. „Daarbij kan in een aantal gevallen wat minder krachtvoer en wat meer ruwvoer uiteindelijk tot een beter rendement leiden.”
Belastingaanslag
Op dit moment is de liquiditeitspositie op de meeste melkbedrijven redelijk positief. De Margemonitor, een initiatief van Alfa en Melkvee.nl, toont een rollend kwartaalgemiddelde van de marge van 3,41 euro per 100 kilo melk. Kappers adviseert de melkveehouders wel om ook in deze tijden een goede liquiditeitsplanning te maken. „Naast de verwachte belastingaanslag, neigen ondernemers investeringen (fosfaatrechten en overige zaken) uit eigen middelen te doen. Dat is geen probleem als dat kan, maar zorg eerst voor voldoende inzicht in de liquiditeitsontwikkeling voor het komende jaar."
Onstabiliteit
Voor de korte termijn ziet de adviseur van Alfa de melkmarkt positief. Wel maakt hij zich zorgen over de wereldwijde handelsbalans. „Het handelsconflict tussen de VS en Europa en China, hangt boven de markt. Dat heeft ook direct invloed op landbouwproducten. Het positieve is dat Trump zoals het nu lijkt de Europese Unie buiten schot wil houden. Maar hij kan ook ineens onverwachte beslissingen nemen. Die onstabiliteit is slecht voor de markt. De onzekerheid betekent overigens ook dat een rentestijging waarschijnlijk nog wel even uitblijft. Daarvoor is de situatie door deze onzekerheden niet stabiel genoeg.”
Klik hier voor meer informatie over de Margemonitor en bereken de marge van uw eigen bedrijf.