Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topvoer logo
  • Home
  • Bodem en Bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
  • Topvoercoach
  • Aanmelden
TopvoerVoer‘Te veel eiwit uit veldbonen verdwijnt in veevoer’

‘Te veel eiwit uit veldbonen verdwijnt in veevoer’

Het gaat goed met de veldboon in Nederland, maar het aandeel dat in veevoer wordt gebruikt is te groot. Dat vindt Feike van der Leij, bioloog en lector Health & Food aan Hogeschool Inholland. Volgens hem zou de overheid de teelt van veldbonen voor humane consumptie moeten stimuleren.

De veldboon is aan een gestage opmars bezig in Nederland. Het areaal steeg van 1.100 hectare in 2020 naar 2.500 hectare dit jaar, en zal de komende jaren verder toenemen. De veldboon kan volgens Van der Leij heel goed voorzien in de behoefte van consumenten met voorkeur voor het gebruik van plantaardige en lokaal geproduceerd eiwit. Hij is betrokken bij ‘Bean me up!’, een project van Inholland met samenwerkingspartners als onder andere CAV Agrotheek en innovatieve voedingsbedrijven. Het project stimuleert de regionale teelt van veldbonen die kunnen worden verwerkt in veganistische, vegetarische en flexitarische producten.

„De teelt van veldbonen slaat aan”, vertelt Van der Leij. „Ik merk dat boeren er open voor staan om veldbonen te gaan telen. Maar dat komt voor een groot deel doordat ze het gewas kunnen inzetten als krachtvoervervanger.”

Eigen geteeld eiwit

De lector vindt het jammer dat veel regionaal eiwit in veevoer terecht komt, maar snapt de keuze van boeren wel. „Ze zitten zelf ook in een eiwittransitie naar meer eigen geteeld eiwit. Er zit bovendien geen prijsverschil in de afzet van veldbonen voor humane consumptie en veevoeding. Daarnaast worden er voedselveiligheidseisen aan het gewas gesteld wanneer het voor de humane consumptie bestemd is. Wat ook meespeelt is dat de Nederlandse veldbonen moeten concurreren met de lage prijs van sojaschroot uit landen als Canada en Brazilië.”

Op deze manier dreigt echter de eiwittransitie van regionaal geproduceerd plantaardig eiwit in plaats van dierlijk eiwit niet te slagen en wordt er nog steeds te veel plantaardig eiwit geïmporteerd, vreest Van der Leij.

Financiële ondersteuning

De lector ziet het nut van veeteelt maar pleit er voor om meer teelt van de Nederlandse veldbonen in te zetten voor humane consumptie. „Een voedingspatroon met overwegend plantaardig voedsel is gezonder en beter voor het milieu dan de consumptie van dierlijke producten. Dierlijke eiwitbronnen blijven wel nodig. Dieren zijn namelijk in staat om aminozuren uit bijvoorbeeld gras om te zetten tot goed verteerbare eiwitten voor de mens. Laat een koe dus vooral gras eten en minder soja, tarwe, mais of veldbonen. Ook het vlees wordt daar beter van.”

Om veldbonen in te kunnen zetten voor humane consumptie vindt Van der Leij dat zowel boeren als de verwerkende industrie meer financiële ondersteuning moeten krijgen vanuit het ministerie van LNV. Daar moet men de verantwoordelijkheid nemen om in ieder geval tijdelijk de teelt van veldbonen voor humane consumptie te stimuleren. „Voor de verwerkende industrie kan subsidie drempelverlagend werken, want veel keuzes zijn financieel gedreven. De Nederlandse veldboon moet op die manier meer een concurrent worden van de soja en de bevolking op een gezonde manier van eiwitten voorzien”, aldus Van der Leij.

Foto van Stefan Buning
Tekst: Stefan Buning

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is topvoer?
Bij Topvoer ligt de nadruk op ruwvoer van eigen bodem. Verdeeld over de thema’s: Bodem en Bemesting, Gewas, Oogst en Voeren. Niet alleen over gras en maïs maar ook andere voedergewassen. Topvoer kent de Topvoercoach. Dit is een wisselende specialist die op basis van praktijkvragen van melkveehouders gaat helpen bij het oplossen van problemen op het gebied van ruwvoer. Veehouders kunnen kuilen aanmelden en vragen daarover stellen die aan de Topvoercoach voorgelegd worden.
Topvoerpartner
Barenbrug logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top