‘Geen verdere melkprijsdaling verwacht’

Afgelopen week noteerde boter weer 14 euro per 100 kilo hoger. Op de termijnmarkt gaan de boterprijzen weer richting de 500 euro. Vol melkpoeder kruipt eveneens langzaam weer omhoog. Ook de handel van kaas loopt vlot en laat voorzichtig weer hogere prijzen zien. Allemaal positieve tekenen.
Een minpuntje is de lage prijs voor mager melkpoeder. Volgens Klaas Jan Osinga is dat het gevolg van de grotere vraag naar boter. „Als er boter wordt gemaakt, blijft mager melkpoeder over. Er wordt nu veel meer ingezet op de productie van boter wat een overaanbod betekent van mager melkpoeder. Daar komt bij dat er op dit moment nog 380.000 ton mager melkpoeder in interventie ligt.” Volgens Osinga roept ‘de handel’ steeds harder dat de interventiemelkpoeder niet meer geschikt zou zijn voor humane consumptie. „In de praktijk valt dat wel mee, maar hoe harder de handel roept dat interventiepoeder alleen nog geschikt is voor veevoer, hoe sneller het probleem zichzelf op de markt voor humane voeding oplost.”
Vooruitzichten langere termijn
Ook de vooruitzichten voor de langere termijn lijken goed. Zo werd eerder al bericht over droogte in Nieuw-Zeeland. Inmiddels heeft het geregend in delen van Nieuw Zeeland en eindigt, tegen de verwachting in, de melkaanvoer toch nog in een kleine plus ten opzicht van het seizoen 2016-2017. Volgens Osinga had dit echter meer kunnen zijn. „De droogte van december heeft wel degelijk invloed op het melkaanbod.”
Hij wijst daarnaast ook op positieve geluiden over de afname van China. „Op wereldschaal is de economisch groei sowieso goed, wat ook gevolgen heeft voor de melkmarkt. Op de achtergrond speelt mee dat de wereldbevolking doorgroeit met 1 procent per jaar. Gezien alle signalen mag je toch verwachten dat de melkprijs op het huidige niveau blijft.”