Sancties bij onjuiste registratie Kalf Volg Systeem

Dat meldt de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie (LLTB). De sancties kunnen zowel aan de melkveehouder als aan de erkende handelaar worden opgelegd. De melkveehouder kan bijvoorbeeld een sanctie krijgen, wanneer hij kalveren afvoert aan een niet-erkende handelaar. De erkende handelaar krijgt een sanctie, wanneer hij de kalveren niet allemaal invoert in het KVS.
Ontvangende partij registreert
Wanneer er geen handelaar aan de verkoop van de kalveren te pas komt, dan moet de ontvangende partij zorgen voor de invoering in het KVS. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een kalverhouder, die de kalveren rechtstreeks bij de melkveehouder inkoopt. Wanneer de kalveren niet naar een kalverhouder gaan, maar bijvoorbeeld naar een roodvlees stierenhouder, dan is het voor de melkveehouder verstandig om contact op te nemen met de zuivelonderneming. Als de kalveren naar een jongvee-opfokbedrijf gaan, hoeven ze niet in het systeem ingevoerd te worden.
Voorwaarden kalf
Het kalf zelf moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen, alvorens het in het systeem opgenomen kan worden. Zo moet het kalf gezond zijn, minimaal 14 dagen geleden gemeld zijn in het I&R-systeem en maximaal 35 dagen oud zijn. Haarkleur en sekse mogen niet van de werkelijkheid afwijken. Wanneer de registratie niet klopt, mag de handelaar het kalf niet in het systeem zetten en ook niet meenemen.
Rassendiscriminiatie
Een andere voorwaarde is dat het kalf minder dan 50 procent Jersey-bloed heeft. „Dat er voorwaarden gesteld worden aan het gewicht, kan ik begrijpen”, zegt Mark Ormel, voorzitter van het Nederlands Jersey Stamboek. „Het is een hele uitdaging om een Jersey kalf binnen 35 dagen op het minimale gewicht te krijgen. Ik snap echter niet dat een kalf dat op tijd aan het gewenste gewicht voldoet, niet geleverd zou mogen worden. Dat is gewoon rassendiscriminatie.”
Totstandkoming KVS
Het KVS is – als onderdeel van het plan ‘Vitaal en Gezond Kalf’ – ontwikkeld door LTO Nederland, NZO, Stichting Brancheorganisatie Kalversector en Vee en Logistiek Nederland. Doel van het plan is de gezondheid van de kalveren te verbeteren, te zorgen voor een lager sterftepercentage onder kalveren en een reductie van het antibioticagebruik. Het KVS volgt het kalf van geboorteplek tot slacht.