Holsteinkoe verbieden voor biologische boer?

„Grupstalboeren zijn mijn slechtste klanten”, moppert onze veearts. Terwijl we het Bedrijfsgezondheidsplan een update geven, spui ik mijn gal nog eens over de bizarre ontwikkelingen op dit gebied in Nederland. De stigmatisering van het duurzaamste en wereldwijd meest toegepaste stalsysteem is van een droevig niveau. Zelfs in Amerika heeft meer dan 60 procent van de boeren een grupstal. Allemaal dierenbeulen? Integendeel. Het wordt hoog tijd dat de verzinners van deze ‘welzijnsmaatregelen’ eens gaan stagelopen bij wat houderijsystemen.
Toen ‘biologisch’ een paar jaar geleden met een verbod op de grup kwam, hadden we achteraf veel harder moeten ageren. De SKAL mag zelf haar eisen bepalen, maar hiermee werd onterecht een slachtstempel gedrukt op een systeem dat juist bij uitstek geschikt is om biologisch mee te boeren. Meer weidegang, meer aandacht per koe, geen onthoorning nodig, ruige mest, meer weidevogels... De offering op het (SK)ALtaar van de biologische marketing heb ik nooit begrepen.
„Ik drink uit principe ook geen biologische melk”, vervolgt de veearts, „maar dat was al langer zo.” Op mijn vragende blik komt een onverwacht antwoord. „De stelselmatige ondervoeding van de koeien in dit systeem gaat me steeds meer tegenstaan. Holsteinkoeien zijn gewoon niet gefokt voor een krachtvoerarm grasrantsoen met weinig eiwit en veel trage energie.” Daar ben ik het mee eens. Een koe die juist gefokt is om veel melk te geven, moet je ook voeren naar behoefte en zelfs dan zijn ze al mager. Het was veel logischer geweest als SKAL in plaats van de grupstal, de Holsteinkoe verboden had. Dáár wringt de schoen veel meer. Biologische veestapels van Fries-Hollands, MRIJ, Blaarkoppen of Jerseys. Dat zijn koeien die ertegen kunnen. Bovendien herkenbaar, onderscheidend en en passant het behoud en de ontwikkeling van de zeldzame rassen. Hoe mooi wil je het hebben? En mochten deze rassen, die onder het komende fosfaatstelsel op een regelrechte uitroeiing afstevenen, onder druk van de internationale biodiversiteits-afspraken alsnóg worden vrijgesteld van fosfaatrechten, dan zijn zowel de SKAL als de zeldzame rassen gered. Een mooie kerstgedachte. Fijne dagen.
Tekst: Harmen Endendijk
Beeld: Susan Rexwinkel